Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas konflikta tālākā attīstība ir grūti prognozējama, taču ir skaidrs, ka tuvākajā laikā nemieri nerimsies un ir iespējamas globālas sekas, uzskata vairāki portāla "Delfi" aptaujātie Latvijas politologi.

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas asociētais profesors Ojārs Skudra paredz - ja Sīrijas dumpinieki nesaņems bruņotu atbalstu no citām valstīm, viņi vairs nespēs noturēties, un viss var beigties ar asinsizliešanu, kuras rezultātā valdošajam režīmam būs jāveic reformas, kuras atbalstīs Krievija un Ķīna. Šīs valstis, izmantojot savas veto tiesības, bloķēja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes rezolūcijas projektu asinsizliešanas Sīrijā apturēšanai, nodemonstrējot, ka Sīrijas konfliktā atbalsta prezidenta Bašara al Asada valdošo režīmu. Politologs uzsvēra, ka konflikta atrisinājumam liela nozīme būs Irākas un Irānas nostājai.

ASV Sīrijas jautājumā darbosies piesardzīgi, jo viņus vairāk uztrauc Irāna, saistībā gan ar naftas tirgu, gan kodolieroču programmu, uzskata politologs. "Katrā ziņā diplomātiskais spiediens uz Sīriju pieaugs, jo Sīrijā palikušie ES vēstnieki tiks atsaukti, kā arī tiek paredzētas citas sankcijas," skaidro Skudra. "Savukārt Krievijai nemieros ir īpaši aktīva loma, un tās interesēs ir mēģināt nepieļaut Turcijas ietekmes pastiprināšanos."

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes studiju nodaļas profesore Žaneta Ozoliņa paredz, ka nemieri Sīrijā tuvākajā laikā nebeigsies, bet gan būs ilgs un sarežģīts. "Pagaidām varas pārdale notiek slēptākā formā, taču vienā brīdī tas var nākt uz āru," uzsver Ozoliņa. Tāpat politoloģe uzskata, ka Krievijas atbalsts pašreizējam Sīrijas valdošajam režīmam nav nekas pārsteidzošs, ņemot vērā, ka Sīrija tai ir ļoti nozīmīga un ir palikusi vienīgā valsts šajā reģionā, kura no Krievijas lielā daudzumā iepērk bruņojumu. "Man ir grūti iedomāties, kā situācija attīstīsies, kad lielākā daļa valstu nostāsies Sīrijas pusē un aizvien vairāk pastiprinās diplomātisko spiedienu. Krievijai būs jāizšķiras par nostāju šajā jautājumā un pagaidām man ir grūti prognozēt viņu rīcību," paskaidroja Ozoliņa.

Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras asociētais profesors Andris Sprūds šī konflikta attīstību nosauca par grūti prognozējamu, taču uzskata, ka nav iemesla domāt, ka tuvāko mēnešu laikā tas varētu atrisināties. "Sīrijā ir apmēram 20 miljoni iedzīvotāju, un valstī ir nevienlīdzīgs etniskais sastāvs. Prezidenta Bašara al Asada ģimene pārstāv šiītu Islāma atzaru, kas Sīrija ir mazākumā, tāpēc šie grautiņi lēnām pārtop par etnisku un reliģisku jautājumu konfliktu. Principā ir sācies pilsoņu karš," uzskata starptautiskās politikas eksperts.

Pēc Sprūda domām gan NATO, gan ES, gan ASV šajā situācija rīkosies ļoti piesardzīgi, un tiešas darbības pagaidām nav gaidāmas.

Sprūds uzskata, ka tālākā situācija atkarīga no tā, uz kuru pusi nosvērsies svaru kausi: "Spēka pārsvars lēnām varētu pāriet dumpinieku pusē, jo sunnīti Sīrijā ir vairākumā un ir skaidrs, ka Asada leģitimitāte ir novājināta, taču arī tas tuvākajā laikā negarantē stabilitāti."

Sprūds izteica bažas, ka šis konflikts varētu izrauties uz āru, kas iespaidos daudzas valstis ne tikai tuvajos Austrumos: "Galvenā problēma ir tā, ka Sīrija var eksplodēt uz ārpusi un būtiski ietekmēt visu reģionu, kas atstās konsekvences uz naftas tirgu. Pagaidām tendences liecina, ka tā tas varētu notikt. Tādā gadījumā Latvijai būtu jāsāk domāt par valsts naftas rezervēm, jo šī reģiona eksplodēšana varētu atstāt ietekmi uz naftas piegādi visā pasaulē," brīdina Sprūds.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!