Foto: AP/Scanpix

Polijas parlaments, kura abās palātās dominē valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), otrdien pieņēma jaunu likumu par Konstitucionālo tiesu, ka tās lēmumu pieņemšanai vajadzīgs divu trešdaļu vairākums vienkārša vairākuma vietā.

Opozīcija paziņoja, ka šis likums paralizēs valsts augstākās likumdošanas tiesas darbu un izbeigs svarīgu kontroli pār valdības varu.

Jaunais likums arī paredz, ka strīdīgāko lietu izlemšanā Konstitucionālajā tiesā būs vajadzīga vismaz 13 tiesnešu klātbūtne, nevis deviņu kā līdz šim. Konstitucionālajā tiesā ir pavisam 15 tiesneši.

Likums tika pieņemts ar 235 balsīm par un 181 pret, četriem deputātiem atturoties.

Varšavā un citās Polijas lielpilsētās pagājušajā nedēļas nogalē tūkstošiem cilvēku piedalījās demonstrācijās, apsūdzot jauno konservatīvo valdību demokrātijas graušanā.

Polijas parlamenta vēlēšanās oktobrī uzvarēja konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), kas astoņus gadus bija pavadījusi parlamenta opozīcijā un kuru vada ekspremjers Jaroslavs Kačiņskis. Pēc nākšanas pie varas šī partija jau ir izraisījusi politisku krīzi, daļēji saistībā ar piecu tās atbalstītu tiesnešu iecelšanu Konstitucionālajā tiesā un atteikšanos atzīt iepriekšējā parlamenta sasaukuma apstiprinātos tiesnešus.

Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs 14.decembrī salīdzināja politisko situāciju Polijā ar "apvērsumu", un Polijas valdība asi reaģēja uz viņa izteikumiem, pieprasot atvainošanos.

Polijas Augstākā tiesa ir paziņojusi, ka jaunais likums iejaucas tās neatkarībā un tā mērķis ir traucēt tiesas pienācīgu funkcionēšanu.

Šis likums nosaka obligātu trīs līdz sešu mēnešu nogaidīšanas periodu starp sprieduma pieprasījuma un sprieduma pieņemšanas laiku Augstākajā tiesā pašreizējo divu nedēļu vietā.

Tas "paredz milzīgas potenciālas aizkavēšanās un faktiski [tiesas darbības] paralīzi", Augstākā tiesa paziņoja rakstiskā viedoklī par šo likumu.

PiS līderis Kačiņskis ir apsūdzējis Augstāko tiesu mēģinājumos bloķēt valdības politiku, tostarp ģimeņu pabalstu un pensionēšanās vecuma jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!