Aptuveni 100 Polijas zemnieku piektdien bija pulcējušies pie Eiropas Savienības (ES) delegācijas biroja Varšavā, lai protestētu pret to, ka pēc iestājas ES pašreizējo kandidātvalstu zemniekiem būs jāgaida 10 gadi, lai saņemtu subsīdijas pilnā apjomā.
Protesta akcijas dalībnieki turēja rokās plakātus ar uzrakstiem "Nabadzības paplašināšanai - nē!". Šādā veidā viņi atbildēja uz Eiropas Komisijas priekšlikumu piešķirt kandidātvalstu zemniekiem pirmajā gadā pēc iestājas ES tikai 25 procentus no subsīdiju apjoma, kādu pašlaik saņem ES lauksaimnieki, vēstī Polijas ziņu aģentūra PAP.

"Šis priekšlikums pārvelk svītru mūsu dalībai ES. Mums būs jākļūst par pašreizējo ES dalībvalstu spēcīgo un resno zemnieku kalpiem," paziņoja Polijas zemnieku savienību asociācijas prezidents Vladislavs Serafins.

Daudzas ES kandidātvalstis ir lielā mērā atkarīgas no to lielajiem lauksaimniecības sektoriem un tās bažījas, ka nespēs konkurēt ar pašreizējām dalībvalstīm, nesaņemot vienādu subsīdiju apjomu.

Valda satraukums, ka niecīgās lauksaimniecības subsīdijas vairākās kandidātvalstīs var izraisīt sabiedrības pretestību iestājai ES vai arī paildzināt iestāšanas sarunas, kas neļaus īstenoties cerībām par ES paplašināšanas pirmo vilni 2004.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!