Poļu zvejnieki trešdien pie Eiropas Komisijas (EK) birojiem Varšavā izbēra simtiem zivju galvu, protestējot pret Briseles uz laiku noteikto aizliegumu Baltijas jūrā zvejot mencas.
Protestā piedalījās aptuveni 150 zvejnieki, kuri iesniedza vēstuli EK prezidentam Žozē Manuelam Barrozu, pieprasot Eiropas Savienības (ES) zvejniecības un jūras lietu komisāra Džozefa Borga atkāpšanos, jo viņš pieņem lēmumus, balstoties un nepareiziem datiem.

Poļu zvejnieki apsūdz Borgu par strikto kvotu ieviešanu, kamēr Dānijas, Vācijas un Zviedrijas traleriem tiek atļauts turpināt rūpniecisku nozveju Baltijas jūrā. Tieši šāds zvejošanas veids iznīcinās Baltijas jūras zivju krājumus, norāda zvejnieki.

"Gadiem ilgi mēs lūdzam godīgus pētījumus par mencu populāciju un normālu zivsaimniecības aizsardzības politiku," paziņoja zvejnieku savienības viceprezidents Andžejs Tiškevičs.

"Mums nav nekas pret mencu aizsardzības periodiem," sacīja kuģa īpašnieks Eugeņjušs Konke. "Taču ar ikgadējo kvotu - 38 tonnas mencu uz kuģi - es nespēšu izdzīvot. Drīz ES mums liks pamest Baltijas jūru, un mums mūsu zivis būs jāpērk no dāņiem, vāciešiem un zviedriem."

ES eksperti apgalvo, ka poļu zvejnieki izmantojuši šī gada mencu nozvejas kvotu un Eiropas Komisija jūlijā pieprasīja, lai Polija noteiktu aizliegumu.

Polija līdz šim atteikusies sodīt zvejniekus, kas pārkāpj aizliegumu zvejot mencas Baltijas jūras austrumu daļā, un pagājušajā nedēļā paziņoja, ka aizliegumu pārsūdzēs Eiropas tiesā.

Varšava apgalvo, ka Brisele ir nepareizi sarēķinājusi poļu zvejnieku nozvejoto mencu daudzumu un viņi vēl nav kvotu izsmēluši.

Baltijas jūrā mencas zvejo 430 poļu traleri un zivsaimniecībā strādā 5000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!