Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo ceturtdien nodēvējis Ķīnas valdošo Komunistisko partiju par "mūsdienu galveno draudu" Rietumu principiem.

Pompeo kopīgā preses konferencē ar Lielbritānijas ārlietu ministru Dominiku Rābu sacīja, ka Rietumu sabiedrotajiem "jānodrošina, ka nākamais gadsimts tiek pārvaldīts pēc Rietumu demokrātijas principiem".

Vašingtona cer pārliecināt Lielbritāniju un citas Eiropas valstis izslēgt Ķīnas kompāniju "Huawei" no savu 5G mobilo tīklo izveides.

ASV paudušas bažas, ka "Huawei" varētu ļaut Ķīnas valdībai izspiegot saziņu valstīs, kurās tiek izmantota tās produkcija un pakalpojumi.

Lielbritānijas valdība otrdien paziņoja, ka "Huawei" tiks atļauta ierobežota iesaiste Lielbritānijas 5G mobilā tīkla izveidē.

Valdība norādīja, ka izslēgs tādus augsta riska uzņēmumus kā "Huawei" no sensitīvu 5G tīkla centrālo daļu veidošanas. Tā vietā "Huawei" iesaiste būs ierobežota līdz ne vairāk kā 35% no tīkla nesensitīvo daļu izveides.

Brisele trešdien pieņēma līdzīgu nostāju attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

ASV amatpersonas bija brīdinājušas, ka Vašingtona varētu pārstāt dalīties ar izlūkošanas informāciju ar Londonu, ja "Huawei" tiks ļauts piedalīties Lielbritānijas 5G mobilā tīkla izveidē.

Taču Pompeo ceturtdien atkāpās no šiem brīdinājumiem, paziņojot, ka apmaiņa ar izlūkošanas informāciju starp abām valstīm turpināsies.

Viņš pauda pārliecību, ka, virzoties uz priekšu kopā, tiks panākts, ka nākamās paaudzes tehnoloģijas ir drošas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!