Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss pauduši bažas par Lībijas ieroču embargo pārkāpumiem un pieaugošo ārvalstu algotņu skaitu, kas piedalās kaujās, piektdien pavēstīja ASV Valsts departaments.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans iepriekš izteicies, ka Lībijā karo Krievijas privātās militārās organizācijas "Vagner" algotņi. Viņš arī pauda, ka Turcija ir gatava uz Lībiju nosūtīt savus karavīrus.

Turcija pagājušajā mēnesī parakstīja militāru vienošanos ar Tripolē bāzēto Lībijas valdību - vienu no divām valdībām, kas pretendē uz kontroli pār visu valsti. Otra ir bāzēta Tubrukā, Lībijas austrumos, un tai lojāls ir feldmaršals Halifa Haftars. Viņa vadītais karaspēks ieņēmis pozīcijas pie Tripoles.

Ēģipte, Apvienotie Arābu Emirāti un Saūda Arābija, kā arī Krievija tiek uzskatītas par Tubrukas valdības un Haftara atbalstītājām, bet Katara un Turcija - par Tripoles valdības atbalstītājām.

Kopš 2011. gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Haftara komandētā Lībijas Nacionālā armija aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Kopš tā laika vardarbība Lībijā saasinājusies, bet neviena no pusēm nav guvusi jūtamu pārsvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!