Foto: AP/Scanpix/LETA

Komunistiskās partijas pārstāvim Andrejam Iščenko, kurš septembrī bija tuvu uzvarai Krievijas gubernatora vēlēšanās pirms tās rezultātus anulēja, liegts piedalīties atkārtotajās vēlēšanās, kas būtiski atvieglo prezidenta Vladimira Putina pārstāvētās "Vienotā Krievija" partijas kandidāta izredzes, vēsta "Radio Brīvā Eiropa/ Radio Brīvība" (RFE/RL).

Septembrī Iščenko bija tuvu uzvarai cīņā par gubernatora amatu plaši apdzīvotajā Piejūras novadā (reģions Tālajos Austrumos, kura administratīvais centrs ir Vladivostoka). Taču pašā vēlēšanu izskaņā uzvara nonāca "Vienotās Krievijas" pārstāvja Andreja Tarasenko rokās. Iščenko par šo notikumu pavērsienu bija neapmierināts, aicinot iedzīvotājus uz protestiem, kā arī uzsākot neilgu badastreiku, ziņo RFE/RL.

Viņa centieni atmaksājās un šobrīd izziņotas jaunas vēlēšanas, taču pats Iščenko tajās piedalīties nevarēs. 20. novembrī reģionālā vēlēšanu komisija norādīja, ka Iščenko pieteikumā atrastas vairākas kļūdas, tādēļ viņš nevarēs piedalīties 16. decembrī paredzētajās vēlēšanās.

Tarasenko pēc anulētajiem vēlēšanu rezultātiem atkāpās no amata. Līdz ar Iščenko nepiedalīšanos. "Vienotās Krievijas" kandidātam Oļegam Kožemjako, visticamāk, nebūs jāsaskaras ar nopietnu konkurenci cīņā par gubernatora amatu. "Es to sagaidīju. Šī sistēma atļauj tikai savus cilvēkus," pēc diskvalifikācijas norādīja Iščenko.

Iščenko nedienas sākās novembra pirmajā pusē, kad Komunistiskā partija paziņoja, ka neatbalstīs viņa kandidatūru. Tūlīt pēc šī paziņojuma Iščenko izteicās, ka vēlēšanās piedalīsies kā neatkarīgs kandidāts, atzīmē medijs. Lai varētu piedalīties vēlēšanās, politiskajiem kandidātiem ir jāiziet tā saucamais "municipālais filtrs". Piejūras novadā tas nozīmē, ka nepieciešams savākt vismaz 140 vietējo deputātu parakstus, kā arī 7000 vēlētāju parakstus.

18. novembris bija pēdējā diena, kad kandidāti varēja iesniegt parakstus vēlēšanu komisijai. Divas dienas vēlāk vēlēšanu komisija paziņoja, ka Iščenko nav ieguvis nepieciešamo parakstu skaitu un par nederīgiem atzina 13 vietējo deputātu parakstus, kurus Iščenko bija ieguvis.

Gala lēmumu par Iščenko lietu plānots pieņemt 24. novembrī, tomēr maz ticams, ka komisija to mainīs.

Krievijas opozīcijas pārstāvis Vladimirs Kara-Murza iepriekš intervijā portālam "Delfi" norādīja, ka komunistu politiķa gūtais lielais atbalsts Piejūras novadā ir daļa no plašākas tendences Krievijā – balsot par jebkuru, kurš nav "Vienotās Krievijas" sarakstā. Līdzīgi septembrī notika arī Habarovskas novadā, Hakasijas Republikā un Vladimiras apgabalā.

"Viņi [Vladimira Putina pārstāvētā "Vienotā Krievija"] gandrīz nekad nepieļauj reālas opozīcijas kandidātu startēšanu vēlēšanās, kontrolē visu administratīvo aparātu, lielākos medijus, kā arī ieviesuši tā dēvēto municipālo filtru (lai kandidētu, jāgūst atbalsts no noteikta skaita pašpārvalžu padomju locekļu – red.), faktiski izvēloties, kurš būs viņu oponents. Līdz ar to viņu kandidāti konkurē ar viltus opozicionāriem, un vienalga cilvēki tagad ir gatavi balsot pat par šiem viltus opozicionāriem, kuri sacenšas ar Kremļa kandidātiem. (..) Tas ir patiešām apbrīnojami, ka Kremlis bija pārliecināts, ka kontrolē visu procesu, bet pat šajos apstākļos nespēj uzvarēt," stāstīja Kara-Murza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!