Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Petro Porošenko pēc nedēļas nogales incidenta pie Kerčas šauruma aicina NATO valstis nosūtīt karakuģus uz Azovas jūru, atsaucoties uz viņa interviju laikrakstā "Bild", vēsta raidsabiedrība BBC.

Svētdien, 25. novembrī, Krievijas krasta apsardzes kuģi pie Kerčas šauruma, kas atrodas pie okupētās Krimas pussalas, atklāja uguni pa trīs Ukrainas karaflotes kuģiem, kuri bija ceļā no Odesas uz Mariupoles ostu Azovas jūrā. Kuģi ar visām apkalpēm tika sagūstīti un nogādāti Kerčā.

Porošenko pēc šī incidenta izsludināja karastāvokli Ukrainas reģionos, kas robežojas ar Krieviju un jūru, kā arī starptautiski neatzīto Piedņestru. Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins notikušo nosauca par provokāciju, ar ko Porošenko cenšas pacelt savu reitingu pirms 2019. gada martā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Intervijā laikrakstam "Bild" Porošenko norāda, ka Putins vēlas "ne mazāk kā okupēt Azovas jūru". Viņš pauda cerību, ka NATO karakuģu klātbūtne reģionā palīdzētu Ukrainai un garantētu drošību.

"Vācija ir viens no mūsu tuvākajiem sabiedrotajiem, un mēs ceram, ka NATO valstis ir gatavas izvietot karakuģus Azovas jūrā, lai palīdzētu Ukrainai un radītu drošību," intervijā teicis Porošenko.

"Mēs nevaram pieņemt šo Krievijas agresīvo politiku. Vispirms bija Krima, tad Austrumukraina, tagad viņš vēlas Azovas jūru. Vācijai arī jājautā sev: Ko Putins darīs turpmāk, ja mēs viņu neapturēsim?" skaidroja prezidents.

Pēc incidenta Kerčas šaurumā NATO pauda "pilnu atbalstu" Ukrainai, kas nav alianses dalībvalsts. Pirmdien NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs aicināja Krieviju atbrīvot Ukrainas kuģus un jūrniekus un uzsvēra, ka Maskavai būtu jāapzinās "savu darbību sekas".

Alianse turpinās sniegt "politisku un praktisku" atbalstu Ukrainai, viņš atzīmēja. Pēdējos Porošenko izteikumus NATO vēl nav komentējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!