Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko otrdien kopīgā preses konferencē ar Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni paziņojis, ka sankcijas pret Krieviju jāpaplašina, ja Minskas vienošanās netiek ievērota.

Porošenko paziņoja, ka vienošanās īstenošanas process ir apdraudēts.

Viņš norādīja, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji netiek pielaisti visiem Ukrainas-Krievijas robežas sektoriem un ieroču noliktavām, no Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolētajam teritorijām tiek izraidīti prominenti starptautisko organizāciju pārstāvji, tostarp aizliegta organizācijas "Ārsti bez robežām" (MSF) darbība, un tiek likti šķēršļi Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas (ICRC) darbiniekiem.

Porošenko piebilda, ka netiek atbrīvoti arī Krievijā un okupētajās teritorijās pretlikumīgi aizturētie cilvēki. "Šajā kontekstā mēs esam detalizēti apsprieduši un informējuši mūsu Latvijas partnerus, Eiropas partnerus par nepieciešamību paplašināt sankcijas, kuras ieviesušas ES (Eiropas Savienības) un citas mūsu partneru valstis", ja Minskas vienošanās netiks pildīta, paziņoja Ukrainas prezidents.

Savukārt Vējonis norādīja, ka ES sankcijas pret Krieviju jāpatur spēkā, līdz tiks pilnībā izpildītas Minskas vienošanās. "Es ceru, ka Minskas vienošanās tiks izpildītas pilnībā un bez nosacījumiem. Tas ir ārkārtīgi svarīgi," uzsvēra Latvijas prezidents.

"Ekonomiskajām sankcijām pret Krievijas Federāciju jāpaliek spēkā līdz pilnīgai Minskas vienošanos noteikumu izpildei. Pirmkārt tas attiecas uz visu ārvalstu karavīru un bruņojuma izvešanu no Ukrainas teritorijas," piebilda Vējonis. "Ja Krievija runās par Minskas vienošanos pārcelšanu vai nobīdi laikā, no tā nekas labs neiznāks."

Latvijas Valsts prezidents arī apliecinājis, ka ES joprojām solidarizējas ar Ukrainu, neraugoties uz bēgļu krīzi Eiropā. Kā ziņots, Vējonis šodien oficiālās vizītes laikā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā ticies ar prezidentu Porošenko.

Vējonim paredzētas tikšanās arī ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Grojsmanu un premjerministru Arsēniju Jaceņuku, ar kuru kopā prezidents piedalīsies ekspertu apaļā galda diskusijas "Latvijas solidaritāte Ukrainai tās eirointegrācijas ceļā" noslēgumā.

Prezidentam paredzēta arī vizīte Latvijas vēstniecībā Ukrainā un tikšanās ar latviešu kopienas pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!