Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko cer, ka Austrumu partnerības samitā Rīgā šogad maijā tiks pieņemts lēmums par Eiropas Savienības (ES) kopīga kanāla krievu valodā kā objektīvas informācijas avota izveidi.

Ukrainas prezidenta preses dienestā informēja, ka, sestdien Kijevā tiekoties ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, Porošenko "uzsvēris, cik svarīgi ir praktiski realizēt vairāku ES dalībvalstu un Ukrainas iniciatīvu izveidot visas Eiropas kanālu krievu valodā kā objektīvas informācijas avotu".

"Valsts vadītājs paziņoja, ka lēmums par tāda kanāla izveidi varētu kļūt par vēl vienu praktisku Austrumu partnerības samita Rīgā rezultātu," teikts paziņojumā.

ES pēdējā laikā ir uzvirmojušas diskusijas par televīzijas kanāla izveidi, lai krievvalodīgajiem sniegtu informāciju par notikumiem un tādā veidā būtu alternatīva Krievijas oficiālo mediju paustajai informācijai.

Porošenko pateicies Latvijai par nepārtrauktu atbalstu Ukrainas neatkarībai un teritoriālajai nedalāmībai un paudis cerību, ka maijā Rīgā plānotais samits noritēs veiksmīgi.

Ukrainas prezidents informēja, ka viņa valsts veiksmīgi īsteno otro posmu vīzu liberalizācijas plānā, proti, ievieš biometriskās pases.

"Ukraiņi ļoti cer uz bezvīzu režīma ieviešanu braucieniem uz ES kā praktisku Rīgas samita rezultātu. Tas būs diezgan simboliski," viņš norādīja.

Porošenko uzsvēra, ka "vienīgais ceļš situācijas Donbasā saspīlējuma mazināšanai ir pilnībā izpildīt Minskas vienošanās". Viņš pauda nožēlu, ka pagaidām tas nenotiek, jo "Ukrainas un Krievijas robeža joprojām ir atvērta militārās tehnikas piegādēm", bet uguns pārtraukšanas režīmu nepārtraukti pārkāpj separātisti valsts austrumos.

Savukārt Rinkēvičs apliecinājis, ka Latvija vienmēr "ir ieņēmusi un ieņems ļoti stingru pozīciju par Ukrainas robežu un teritoriālās nedalāmības pārkāpšanu".

"Edgars Rinkēvičs norādīja uz to, cik svarīgi ir koordinēt Eiropas diplomātijas centienus Ukrainas atbalstam un vienotībai pirms ES Padomes sanāksmes ārlietu ministru līmenī. Ministrs arī uzsvēra, ka pašlaik Eiropas Savienībā notiek aktīvs darbs, lai saprastu, kāda palīdzība ir nepieciešama Ukrainai un Ukrainas ekonomikas konkurētspējas pastiprināšanai," sarunas gaitu komentēja Ukrainas prezidenta preses dienests.

Puses runājušas arī par makrofinanšu palīdzības sniegšanu Ukrainai un papildu iespējas to piešķirt no ES puses.

ES Austrumu partnerības programmas samits Rīgā paredzēts maijā kā viens no Latvijas prezidentūras ES Padomē centrālajiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!