Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko ir gatavs dialogam ar Doņeckas un Luhanskas apgabalu okupēto teritoriju likumīgi ievēlētajiem pārstāvjiem. Šādu nostāju valsts galva paudis intervijā vācu žurnālam "Stern".

Ja rudenī Donbasa daļā, kas nav pakļauta Kijevai, vēlēšanas notiks atbilstoši Ukrainas likumiem, Porošenko ir gatavs tikties ar ievēlētajiem pārstāvjiem.

Ja separātisti rīkos atsevišķas vietējās vēlēšanas, kā viņi to šobrīd plāno darīt, situāciju tas tikai pasliktinās, brīdināja prezidents.

"Es neieredzu ideju par to, ka būtu jārunā par manas valsts nākotni nevis ar tautiešiem, bet citas valsts pārstāvjiem," sacīja Porošenko. Šobrīd pie varas okupētajās teritorijās ir "Krievijas marionetes", viņš uzsvēra.

Lai panāktu ilgstoša miera iestāšanos, Krievijai no Ukrainas ir jāatvelk savs bruņojums. Bet lai novērstu turpmākas Krievijas ieroču piegādes, Ukrainas un Krievijas robeža ir jāslēdz, uzsvēra prezidents.

"Tiklīdz ieroči, karavīri un munīcija nenonāks mūsu valstī, mums uzreiz būs miers," piebilda Porošenko.

Jau iepriekš ticis ziņots, ka Doņeckas teroristi grasās savā pakļautībā esošajās teritorijās rīkot "vietējās vēlēšanas" 18.oktobrī, bet Luhanskas - 1.novembrī.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!