Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko otrdien ieradies Doņeckas apgabala Slovjanskā, kuru Ukrainas armija sestdien atbrīvoja no promaskaviskajiem kaujiniekiem.

Vizītes gaitā Porošenko tikās ar vietējiem iedzīvotājiem un apliecināja viņiem, ka valsts varas orgāni dara visu iespējamo, lai visdrīzākajā laikā pilsētā atjaunotu normālu dzīvi, paziņoja Doņeckas apgabala valsts administrācija.

Prezidents arī apbalvoja karavīrus par nopelniem pretterorisma operācijas gaitā.

Porošenko Slovjanskā arī sacīja, ka tuvākajā laikā grasās apmeklēt Doņecku un Luhansku.

Slovjanskā plkst.17 atjaunota elektrības padeve, sacīja prezidents.

"Pilsētai, kas nedēļām ilgi bija bez gaismas, šodien būs iespēja ieslēgt gaismu," apliecināja Porošenko.

Donbasa pilsētu atbrīvošana kļuva iespējama, "kad paši cilvēki saprata, ka turpmāk vairs negrib dzīvot, pakļaujoties spiedienam, zem bandītu automātu stobriem", sacīja prezidents.


Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidoja kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Sestdien separātistu bandas tika padzītās no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem - Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!