Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porpšenko parakstījis rīkojumu, ar kuru 99 pirms gada sākušās tautas sacelšanās laikā bojāgājušajiem protestu dalībniekiem piešķirts Ukrainas varoņa tituls, vēsta "Korrespondent.net".

Varoņa tituls piešķirts kritušajiem pret toreizējo valdību notiekošo protestu dalībniekiem - tā sauktajai "Debesu sotņai", kuras biedri jau pasludināti par Debesu sotņas varoņiem.

Ukrainas varoņa tituls nav piešķirts trim nemieros bojāgājušiem ārzemniekiem - Baltkrievijas, Krievijas un Gruzijas pilsoņiem. Šiem cilvēkiem piešķirts Debesu sotņas varoņa ordenis, teikts prezidenta preses dienesta paziņojumā.

Porošenko norāda, ka svarīgi ir sodīt vainīgos par cilvēku nāvi Maidana sacelšanās laikā, kas tagad oficiāli tiek saukta par Cieņas revolūciju. Tikšanās laikā ar Maidana aktīvistiem Porošenko apsolījis, ka viens no pirmajiem jaunā parlamenta uzdevumiem būs izveidot komisiju Maidana laikā pastrādāto noziegumu izmeklēšanai.

Vēstīts, ka piektdien aprīt pirmā gadadiena kopš sākās tautas protesti Kijevā, kas beidzās ar asinsizliešanu un prezidenta Viktora Janukoviča bēgšanu no valsts. Nemieru laikā nežēlīgās sadursmēs gāja bojā vairāk nekā 100 cilvēku - gan protestētāji, gan likumsargi. Lielākā daļa krita, kad pa demonstrantiem Kijevas centrā tika atklāta uguns. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!