Foto: AP/Scanpix
Ādolfs Hitlers un Josifs Staļins ir vienlīdz vainīgi par Otrā pasaules kara sākšanu, ceturtdien paziņojis Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Otrā pasaules kara asinspirti kopīgi uzsāka Hitlers ar Staļinu un tad centās sadalīt un sašķelt Eiropu," paziņojis Porošenko, kopā ar Polijas prezidentu Broņislavu Komorovski apmeklējot piemiņas memoriālu.

Ukrainas Augstākā rada ceturtdien pieņēma likumu par "Uzvaras pār nacismu Otrā pasaules kara laikā 1939.-1945.gadā iemūžināšanu", kurā līdzšinējā termina "Lielais tēvijas karš" vietā tiek lietots "Otrais pasaules karš". Saskaņā ar jauno likumu 8.maijs kļūs par Piemiņas un izlīguma dienu, bet 9.maijs - par Uzvaras dienu.

Tāpat Ukrainas parlaments ceturtdien aizliedza visa veida "totalitāro komunistisko un nacistisko režīmu" propagandu.

Tautas deputāti pieņēmuši Likumu par komunistisko un nacionālsociālistisko (nacistisko) režīmu nosodījumu un to simbolikas propagandas aizliegumu.

Ar šo dokumentu likumdošanas līmenī tiek nostiprināta totalitāro režīmu - komunistiskā un nacistiskā - kā noziedzīgu režīmu nosodīšana.

Ar likumu aizliegts publiski noliegt šo totalitāro režīmu noziedzīgo raksturu, publiski izmantot un propagandēt to simboliku.

Valstij par pienākumu tiek uzlikts izmeklēt šo totalitāro režīmu pastrādātos noziegumus, kā arī publiskot informāciju par šiem noziegumiem.

Likumā paredzēts aizliegt tādas politiskās partijas, kuru programmas mērķi vai darbība ir vērsta uz komunisma un nacisma propagandu.

Par komunisma un nacisma simbolikas izgatavošanu, izplatīšanu un publisku izmantošanu paredzēts sods līdz desmit gadiem cietumā.

Turklāt paredzēts aizliegt tādu drukāto mediju valsts reģistrāciju, kuru nosaukumos ir komunisma vai nacionālsociālisma simbolika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!