Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas prezidenta Petro Porošenko un aizsardzības ministra Stepana Poltoraka padomnieks Jurijs Birjukovs sociālajā tīklā "Facebook" Krievijas iedzīvotājus salīdzinājis ar tarakāniem, ar šo ierakstu tīmeklī izraisot plašas debates, kā arī oficiālās Maskavas nosodījumu, pirmdien vēsta birtu raidorganizācija BBC.

Krievijas iedzīvotājus Birjukovs tīmekli salīdzina ar "maziem, kaitīgiem kukaiņiem".

"Tāda pati sajūta kā mirklī pirms sitiena ar čību. Žēl, ka mūsu čība vēl nav gatava. Bet tas jau ir procesā," "Facebook" atzīst padomnieks.

Komentāros pie sākotnējā ieraksta viņš Krievijas iedzīvotājus salīdzina ar tarakāniem.

"Žēlums? Jūs no tiesas izjūtat žēlumu pret tarakānu? Viņu taču sagaida mokošas sāpes, mjā...," padomnieks raksta atbildē kādam komentāram.

"Man ir ārkārtīgi sarežģīti neieredzēt krievus vai arī izjust pret viņiem riebumu, jo es pats esmu krievs. Bet riebumu pret Krievijas iedzīvotājiem - krieviem, burjatiem, čečeniem un cietiem - o, jā," paskaidro padomnieks.

Vēlāk diskusijās Birjukovs precizēja, ka runa ir par Krievijas Federācijas iedzīvotājiem, nevis krieviem.

Ukrainas Aizsardzības ministrijā apliecināja, ka Birjukovs paudis savu personīgo viedokli, kas neatspoguļo ministrijas nostāju. Prezidenta kancelejā atteicās komentēt viņa spriedumus.

Birjukova komentārs tīmeklī izraisīja aktīvas diskusijas, dažiem tīmekļa lietotājiem paužot viņam atbalstu, citiem - nosodījumu. Teju 70000 "Facebook" lietotāju viņa ierakstu uzslavējuši, nospiežot sociālajā tīklā pogu "patīk".

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova, arī rakstot sociālajā tīklā "Facebook", norāda, ka atstāj "ārpus iekavām jautājumu par to, kāpēc šādi cilvēki sniedz padomus pašreizējai Ukrainas vadībai".

"Svarīgs ir kas cits - ideja salīdzināt tautas ar floras un faunas pārstāvjiem nebūt nav jauna," norāda amatpersona.

Viņa atgādina par slāvu salīdzināšanu ar trušiem. Savulaik atbilstoši Zaharovas rakstītajam tā mēdzis izteikties Ukrainas reihskomisārs Ēriks Kohs.

Pirmdien vēršoties pie krieviem, kurus viņa komentārs aizvainojis, Birjukovs raksta: "Es neesmu ne reizes dzirdējis par to, ka kaut kur pie Taganrogas (pilsēta Krievijā, Ukrainas pierobežā) no sliedēm būtu noskrējis sastāvs ar militāro tehniku, kas dodas mūsu valsts virzienā. Un neesmu dzirdējis par masveida sabotāžas gadījumiem un dīvainiem sprādzieniem jūsu pseidoimpērijas ražotnēs. Un turpinot dzīvot tur, turpinot strādāt, saņemt algu, opa-pā, turpinot maksāt nodokļus, jūs turpiniet piedalīties karā pret mūsu valsti.''

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!