Foto: AP/Scanpix

Par pirmdien notikušajām sadursmēm pie Ukrainas Augstākās radas jāatbild visiem vainīgajiem, tostarp politiķiem, paziņojis prezidents Petrs Porošenko, apsūdzot to rīkotājus bezatbildīgā pseidopatriotismā.

Sadursmēs starp drošības spēkiem un demonstrantiem, kas protestēja pret konstitūcijas grozījumiem par varas decentralizāciju, pirmdien gājis bojā viens Nacionālās gvardes karavīrs, vēl 122 cilvēki guvuši ievainojumus, turklāt 11 no viņiem atrodas smagā stāvoklī, liecina amatpersonu sniegtās ziņas.

"Šī akcija bija vērsta pret Ukrainu, un visi tās rīkotāji bez izņēmuma, visi politisko spēku pārstāvji jāsauc pie stingras atbildības," prezidents pirmdienas vakarā uzsvēris televīzijas uzrunā tautai.

Kā ziņots, Ukrainas Augstākā rada pirmdien ārkārtas sēdē pirmajā lasījumā pieņēma rietumvalstu rosinātos konstitūcijas grozījumus, kas saskaņā ar februārī Minskā panākto vienošanos paredz lielāku autonomiju valsts reģioniem. Šos grozījumus, pret kuriem kategoriski iebilst labējās partijas, atbalstīja 265 no 450 Ukrainas parlamenta deputātiem.

Pēc Porošenko teiktā, ja Augstākā rada šodien nebūtu balsojusi par minētajiem grozījumiem, tad starptautiskā Ukrainas atbalstītāju koalīcija varētu sagrūt un Ukrainai draudētu palikšana "aci pret aci ar agresoru".

"No darba kārtības pazustu jautājums par sankciju turpināšanu, bet šīs sankcijas dod agresoram ļoti reālu triecienu. Iespēja, ka mēs paliekam viens pret vienu ar agresoru, kļūtu pavisam reāla," piebildis Ukrainas līderis.

"Kam palīdzēja, uz kurām dzirnavām lēja ūdeni šie pseidopatrioti? Atbilde ir acīmredzama," viņš paziņojis.

"Pateicoties pēdējās nedēļas diplomātiskajiem pūliņiem, tostarp manai tiešai līdzdalībai braucienā uz Briseli, jau trīs dienas mēs iztiekam bez smagās artilērijas un mīnmetēju apšaudēm. Jau trīs dienas Donbasā mūsu karavīru vidū nav upuru. Taču kāds savu partijas karogu reklāmas labad (..) nogalina Tēvzemes sargus Kijevā," sacījis Porošenko.

Kā ziņots, protestētāji, kuru skaits sasniedza aptuveni 3000, miličus un Nacionālās gvardes karavīrus sākotnēji apmētāja ar dūmu svecēm, petardēm un Molotova kokteiļiem, bet pēc tam kārtības sargu virzienā kāds raidīja arī kaujas granātu, savukārt Drošības spēki laida darbā asaru gāzi. Starp protestētājiem pamatā bija nacionālistiskās partijas "Svoboda" ("Brīvība") atbalstītāji.

Kā pavēstījis Iekšlietu ministrijas pārstāvis, vienam no ievainotajiem kārtības sargiem ir amputētas kājas, bet starp protestētājiem ievainoto neesot.

Tikmēr "Svoboda" līderis Olehs Tjahniboks paziņojis, ka pirmdien parlamenta ēku esot aizstāvējuši tie paši miliči, kas to darījuši gāztā prezidenta Viktora Janukoviča laikā.

Vēlāk sadursmes pārsviedās uz parlamenta ēkai blakus esošās viesnīcas "Kijeva" apkārtni, taču šobrīd, kā ziņo Iekšlietu ministrija, tās rimušās.

Iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs pavēstījis, ka līdz šim aizturēti aptuveni 30 protestētāji, tostarp arī tas, kurš metis uz kārtības sargiem granātu. Viņam atsavinātas vēl vairākas kaujas rokasgranātas. Ministrs arī norādījis, ka "provokācijās" vainojami "Svoboda" aktīvisti. Arī aizturētais, kas metis granātu, esot šīs partijas biedrs.

Tikmēr "Svoboda" notikušajā vaino valdošo koalīciju, kas sadarbībā ar prokrievisko opozīcijas bloku iekļāvusi parlamenta dienaskārtībā konstitūcijas grozījumus un panākusi to apstiprināšanu pirmajā lasījumā. Partija arī apgalvo, ka pirmie spēku pielietojuši kārtības sargi, tādējādi izraisot daudzas lokālas sadursmes ar protestētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!