Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kuru nākammēnes gaida smaga vēlēšanu cīņa par valsts galvas amatu, izpelnījies kritiku saistībā ar apsūdzībām viņam tuvu stāvošai personai par kontrabandu no Krievijas.

Kijevā bāzētais pētnieciskās žurnālistiskas portāls "Bihus.info" ziņoja, ka Porošenko pats nav bijis iesaistīts kontrabandas shēmā, bet pievēris uz to acis, lai aizsargātu savu sabiedroto - Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietnieku Oļegu Gladkovski.

Žurnālisti savā izmeklēšanā secinājuši, ka Gladkovskis un viņa dēls bijuši tieši iesaistīti šajā shēmā. Viņi ieveduši no Krievijas militāro aprīkojumu un par augstu cenu pārdevuši to tālāk aizsardzības jomas uzņēmumiem, kas pieder Ukrainas valstij.

Porošenko mediju ziņoto nav komentējis, bet viņa preses pārstāvis pavēstīja, ka prezidents uzdevis varasiestādēm steidzami izmeklēt šo lietu.

Gladkovskis paziņoja, ka uz izmeklēšanas laiku atkāpjas no Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietnieka amata pienākumu izpildīšanas. Viņš kategoriski noliedza visas viņa virzienā raidītās apsūdzības.

Ukrainā prezidenta vēlēšanas paredzētas 31. martā, un sabiedriskās domas aptaujās pagaidām vadībā izvirzījies komiķis Volodomirs Zelenskis, apsteidzot Porošenko un bijušo Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko.

Par prezidenta amatu sacentīsies vairāk nekā 40 kandidāti, taču neviens no viņiem pirmajā kārtā, domājams, neiegūs vairāk nekā 50% balsu, kas nepieciešami uzvarai. Tādēļ pēc trim nedēļām, visticamāk, tiks rīkota otrā kārta, kurā piedalīsies divi visvairāk balsu ieguvušie kandidāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!