Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien paziņojis, ka tiks izsludinātas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas un jau pēc diviem mēnešiem valstij būs jauna likumdevēju sapulce.

"Rudenī būs jauns parlaments, kas sāks reformas," televīzijas intervijā pavēstīja Porošenko.

Pirmstermiņa vēlēšanas tika prognozētas jau kopš valdošās koalīcijas izjukšanas pagājušajā nedēļā, paredzot, ka Porošenko augustā atlaidīs parlamentu.

Lai gan kārtējās vēlēšanas paredzētas tikai 2017.gadā, prasības pēc pirmstermiņa vēlēšanām izskan kopš februāra, kad tika gāzts Krievijas atbalstītais prezidents Viktors Janukovičs.

Porošenko, kas tika ievēlēts maijā, norādījis, ka jaunas vēlēšanas ir izšķirošs solis Ukrainas diskreditētās politiskās elites nomaiņai.

Taču vēlēšanas nāksies rīkot apstākļos, kad valsts austrumos uzdarbojas Maskavas atbalstītās krievu algotņu un to vietējo līdzskrējēju bruņotās bandas.

Armijas virspavēlniecība gan ir paudusi apņēmību drīzumā apspiest bruņoto bandu pretestību, taču tas var izrādīties grūts uzdevums, jo Krievija joprojām nav apturējusi krievu algotņu plūsmu pāri robežai un pēdējā laikā arvien atklātāk apgādā bandītus ar bruņojumu, tostarp ar smagajiem ieročiem.

Ukrainas vadošie politiskie līderi ir vienojušies par pirmsvēlēšanu kampaņas saīsināšanu līdz 45 dienām, taču pirmstermiņa vēlēšanas, domājams, raisīs asus konfliktus uz jau tā sašķeltās Ukrainas politiskās skatuves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!