Ukrainas prezidents Petro Porošenko pirmdien pauda gatavību pārskatīt attiecības ar pašpasludinātajām Doņeckas un Luhanskas "tautas republikām" un paziņoja, ka "neviena starptautiskās tiesības cienoša valsts" neatzīs 2. novembrī rīkotās separātistu "vēlēšanas", vēsta Ukrainas mediji.

Porošenko vēlas atcelt likumu par īpašu separātistu kontrolēto teritoriju statusu, kas paredz ierobežotu autonomiju, ja viņi mēneša laikā no likuma spēkā stāšanās brīža neatbrīvos ķīlniekus, labprātīgi nenodos ieročus un sprāgstvielas, neatbrīvos administratīvās un citas ieņemtās ēkas un nepārtrauks traucēt valsts pārvaldes iestāžu darbu.

"Mēs demonstrējām Doņeckas un Luhanskas apgabalu iedzīvotājiem, un ārējai pasaulei patiesu Kijevas tiekšanos atrisināt situāciju politiskā ceļā. Šādu iespēju kaujinieki noraidījuši. Pseidovēlēšanu rīkošana pārkāpa likumu un strauji saasināja situāciju Donbasā," norādīja prezidents.

Viņš piebilda, ka likuma paredzēto pilnvaru paplašināšanu Kijeva nodos tikai likumīgi ievēlētu pašvaldību vadībai. Tāpat viņš paziņoja, ka gatavs atgriezties pie jautājuma par varas decentralizāciju, ja separātisti atgriezīsies pie Minskas protokola ievērošanas, pārtrauks uguni, izveidos bufera zonas un kontrolēs robežas.

Vienlaikus prezidents sacīja, ka Ukraina nekad neatzīs 2. novembrī notikušās vēlēšanas, kuras rīkoja pašpasludinātās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas", norādot, ka "mēs nevaram cienīt izvēli, kuras nebija un nav ne faktiski, ne juridiski".

"Šim farsam zem tanku un automātu stobriem nav nekāda sakara ar gribas paušanu. Tāpēc tās pēc būtības nevar saukt par vēlēšanām," atzīmēja Porošenko.

Jau vēstīts, ka svētdien separātistu rīkotajās vēlēšanās Ukrainā uzvarējis kaujinieku līderis Zaharčenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!