Ukraina ir "īstā karā" ar Krieviju un ukraiņiem ir jāgatavojas jaunai ienaidnieka ofensīvai, intervijā raidsabiedrībai BBC paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Porošenko uzsvēra, ka neuzticas Krievijas līderim Vladimiram Putinam, tomēr neesot citas iespējas, kā vien veikt pārrunas ar viņu.

"Runājot pilnīgi atklāti, šis nav karš ar Krievijas atbalstītiem separātistiem, šis ir īsts karš ar Krieviju," norādīja Porošenko. "Spēcīgs pierādījums tam ir Krievijas regulāro īpašo spēku karavīru sagūstīšana," viņš uzsver.

Krievija gatavojas jaunai ofensīvai pret Ukrainu, prezidents pauž pārliecību, atbildot uz jautājumu, vai baidās no iespējama vasaras uzbrukuma.

"Es nebaidos ne no kā. Es ticu, ka viņi gatavo ofensīvu, un es domāju, ka mums ir jābūt gataviem. Domāju, ka mēs nedodam viņiem ne mazāko iespēju provokācijai. Tā pilnībā būs viņu atbildība," atbildēja Ukrainas prezidents.

Krievija joprojām turpina noliegt Rietumu apsūdzības, ka tā uz Ukrainu sūta bruņojumu un regulāro armiju. Arī kaujinieki, kuri nesen guvuši panākumus kaujās, piemēram, par stratēģisko Debaļceves pilsētiņu, noliedz, ka operācijas atbalsta Maskava.

Tikmēr sestdien Ukraina paziņoja, ka ir sagūstījusi savā teritorijā divus Krievijas speciālo spēku karavīrus. Video uzrunā vīrieši atzinās, ka ir dienestā Krievijas armijā. Tikmēr Maskava apgalvoja, ka karavīri sagūstīšanas brīdī vairs nav atradušies militārajā dienestā.

Otrdien NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs aicināja Krieviju pārtraukt militārās mācības pie Ukrainas robežām un pieprasīja no Maskavas lielāku caurskatāmību par tās militārajām aktivitātēm.

Lai gan februārī Misnkā tika parakstīta pamiera vienošanās, kaujas Ukrainas austrumos nav pilnībā rimušās. Kopš pamiera sākuma krituši 83 Ukrainas karavīri, pagājušajā nedēļā paziņoja Porošenko.

Kopš kauju sākuma 2014. gada aprīlī Ukrainas austrumos gājuši bojā vismaz 6000 cilvēku, liecina ANO dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!