Foto: Scanpix
Savienotās Valstis sākušas pārvest Turcijā izvietotos kodolieročus uz Rumāniju, atsaucoties uz diviem neatkarīgiem avotiem, vēsta ziņu vietne "EurActiv.com".

Saskaņā ar viena avota sniegto informāciju ieroču pārvešana ir sarežģīts process gan tehniskā, gan politisko nosacījumu ziņā.

"Nav viegli pārvietot 20+ kodolieročus," norādīja avots.

ASV Valsts departaments atteicies komentēt šo informāciju, visus jautājumus pāradresējot Pentagonam. Savukārt Rumānijas Ārlietu ministrija kategoriski noraidījusi ziņas par iespējamu kodolieroču pārvietošanu no Turcijas uz Rumāniju.

Domnīcas Stimsona centra nesen publiskotajā ziņojumā teikts, ka kopš Aukstā kara Turcijas Indžirlikas karabāzē netālu no Sīrijas robežas izvietoti aptuveni 50 ASV taktiskie kodolieroči.

Neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma laikā bāzei tika atslēgta elektrība, un Turcijas valdība aizliedza ASV lidaparātiem ielidot vai izlidot no bāzes. Bāzes komandieris galu galā tika aizturēts un apsūdzēts par līdzdalību puča mēģinājumā.

Vai ASV būtu spējušas saglabāt kontroli pār kodolieročiem, ja Turcijā sāktos ilgstošāks konflikts, paliek neatbildēts jautājums, norādīts Stimsona centra ziņojumā.

Otrs avots "EurActiv.com" sacīja, ka ASV un Turcijas attiecības pēc apvērsuma mēģinājuma ir pasliktinājušās tik ļoti, ka Vašingtona vairs neuzticas Ankaras spējām uzglabāt kodolieročus, un amerikāņu kodolgalviņas tiekot pārvestas uz Deveselu gaisa spēku bāzi Rumānijā.

Deveselu izvietoti jaunie ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas elementi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!