Foto: F64
Portugāles sociālistu valdība nākamgad ieviesīs cukura nodokli bezalkoholiskajiem dzērieniem, plānojot šādi gūt ieņēmumus 80 miljonu eiro apmērā valsts sabiedriskās veselības nozarei, liecina piektdien prezentēts budžeta projekts.

Par jauno nodokli paziņots trīs dienas pēc tam, kad ANO Pasaules veselības organizācija (WHO) aicināja valstis ieviest šādu nodokli cukuru saturošiem dzērieniem un norādīja, ka cenas pieaugums var ievērojami samazināt to patēriņu.

Saskaņā ar Portugāles plānu dzērieniem, kuros cukura saturs pārsniedz 80 gramus uz litru, cukura nodoklis būs 16,46 eiro uz hektolitru. Dzērieniem, kuros cukura saturs ir zem 80 gramiem uz litru, šis nodoklis būs 8,22 eiro uz hektolitru.

Jaunais nodoklis paaugstinās cenu 0,33 litriem kokakolas, kur ir 35 grami cukura, par 5,5 eirocentiem.

Cukura nodoklis netiks piemērots saldiem dzērieniem, kuru pamatā ir piens vai augļu sula.

Iepriekšējā labēji centriskā valdība, kas bija pie varas Portugālē līdz 2015. gada novembrim, bija apsvērusi cukura nodokļa ieviešanu dzērieniem un pārtikai, kas satur pārāk daudz cukura vai sāls, bet atmeta šo ideju.

Cukura nodoklis līdz šim ir ieviests tikai dažās valstīs, tostarp Dienvidāfrikā, Francijā un Meksikā. Lielbritānijas premjere Terēza Meja augustā nāca klajā ar priekšlikumiem par šādu nodokli kā daļu no konservatīvo valdības stratēģijas cīņai pret bērnu lieko svaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!