Foto: SWNS/Scanpix/LETA
Portugāles parlaments ceturtdien pieņēma likumu, kas ļaus pilsoņiem no vismaz 16 gadu vecuma mainīt savu dzimti un vārdu bez mediķu ziņojuma par "identitātes traucējumiem".

Portugāle pēc Dānijas, Maltas, Zviedrijas, Īrijas un Norvēģijas kļūs par "sesto Eiropas valsti, kurā transdzimtes identitātei piešķirtas pašnoteikšanās tiesības ... bez trešās puses aizbildniecības un bez identitātes traucējumu diagnozes," sacīja parlamenta deputāte Sandra Kunja no "Kreisā bloka".

"Nevienam nav vajadzīga trešā puse, lai zinātu, vai esi vīrietis vai sieviete, zēns vai meitene," Kunja bija teikusi parlamenta debatēs pirms balsojuma.

Dzimtes un vārda maiņa vēl arvien būs neatkarīga no jebkādas iespējamas dzimuma maiņas operācijas.

No 2011.gada spēkā esošs likums pieprasīja, lai transdzimtes pilsoņi būtu panākuši medicīnisku diagnozi, kas nosaka dzimuma disforiju – stāvokli, kad dzimte neatbilst bioloģiskajam dzimumam.

Jaunais likums vēl jāparaksta konservatīvajam prezidentam Marselu Ribelu di Souzam, kurš bija uzlicis veto likuma pirmajai versijai, kuru parlaments pieņēma aprīļa vidū. Prezidents bija pieprasījis, lai nepilngadīgajiem no 16 līdz 18 gadu vecumam dzimtes maiņa tiktu atbalstīta ar mediķu ziņojumu.

Jaunais likums arī aizliedz ķirurģiskas procedūras starpdzimtes zīdaiņiem, kas piedzimuši ar vīriešu un sieviešu reproduktīvajiem orgāniem, lai tie vēlāk paši varētu izvēlēties savu dzimti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!