Portugāle, kas tradicionāli ir emigrācijas valsts, ir piedāvājusies uzņemt 10 tūkstošus migrantu no valstīm, kurām ir grūti tikt galā ar viņu pieplūdumu, lai saglabātu savu iedzīvotāju skaitu.

Portugāles premjerministrs sociālists Antoniu Košta pagājušonedēļ nosūtīja vēstules migrantu pieplūduma nomāktajām valstīm Austrijai, Grieķijai, Itālijai un Zviedrijai, paužot vēlmi uzņemt līdz 5,8 tūkstošiem migrantu papildus tiem 4,5 tūkstošiem, kurus Portugāle jau ir piekritusi uzņemt pēc ES ierosinātās kvotu sistēmas.

Košta nesen paziņoja Briselei, ka Portugālei vajadzētu "rādīt piemēru", un piebilda, ka viņš esot pret tādu "Eiropu, kas slēdz savas robežas, lai bloķētu to pieejamību bēgļiem".

Šomēnes apmeklējot Berlīni, Košta sacīja, ka ir "netaisnīgi" noslogot Vāciju ar pienākumu, kāds ir "visiem Eiropas līderiem".

Vācija pērn uzņēma vairāk nekā miljonu patvēruma meklētāju, kuru pieplūdums radīja ievērojamu slogu pat tik lielai valstij kā Vācija.

Portugāle nav populāra migrantu vidū, kuri lielākoties izvēlas doties uz tādām valstīm kā Vācija un Zviedrija, kas nodrošina viņiem dāsnus pabalstus, tomēr šīs valstis ir sākušas pastiprināt robežkontroli, lai ierobežotu migrantu pieplūdumu.

Portugāle ir uzņēmusi tikai 32 migrantus. Portugāles vēstnieks Grieķijā Rujs Albertu Terenu pat nesen apmeklēja migrantu nometni Grieķijā, lai viņiem reklamētu savu valsti.

Portugāle ir mazpazīstama un tai ir "vajadzīgs, lai tās balsi sadzirdētu migranti, kas ierodas Eiropā", sacīja Portugāles Bēgļu padomes (CPR) vadītāja Teresa Titu-Moraiša.

"Bēgļu ierašanās dos labumu valsts reģioniem, kas ir kļuvuši pamesti. Liels skaits portugāļu ir emigrējuši, un zināmiem reģioniem ir jāatgūst dzīvība," teica Titu-Moraiša.

Portugāli smagi skāra globālā finanšu krīze, un valstī ir augsts bezdarba līmenis - 12%. Bezdarbs sevišķi smagi piemeklē jauniešus, un daudzi no viņiem atstāj valsti, meklējot darbu.

Pēdējos četros gados Portugāli pastāvīgi vai uz laiku ir atstājuši apmēram pusmiljons tās pilsoņu.

Portugālē arī ir viens no Eiropas Savienībā zemākajiem dzimstības līmeņiem.

Turpinoties pašreizējai tendencei, Portugāles iedzīvotāju skaits līdz 2060.gadam var sarukt par 20% - no 10,5 miljoniem līdz 8,6 miljoniem, liecina Nacionālā statistikas institūta dati.

Portugāle tomēr būs izvēlīga migrantu uzņemšanā, dodot priekšroku studentiem un kvalificētiem strādniekiem sava darbaspēka papildināšanai.

Portugāle plāno uzņemt 2000 augstskolu studentus, 800 arodskolu audzēkņus un 2500-3000 lauksaimniecības un mežsaimniecības jomās kvalificētus migrantus.

"Tās ir nozares, kurās trūkst darbaspēka un kas ir spiestas vervēt strādniekus Vjetnamā un Taizemē," paziņoja valdība. "Tās ir darbavietas, kuras neaizņem portugāļi," sacīja Titu-Moraiša.

Pret migrantiem noskaņotā kustība Portugālē ir neliela un margināla, un tās rīkotus mītiņus apmeklē maz cilvēku.

"Portugāļi ir pieraduši pie emigrācijas un zina, kas ir labākas dzīves meklēšana citur," sacīja Portugāles Bēgļu padomes amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!