Foto: EPA/LETA
Nemierā ar gaidāmo algu samazinājumu Portugālē trešdien streiko daudzās nozarēs strādājošie. Arodbiedrības cer, ka nestrādāšana būs tik visaptveroša, ka valsts kļūs paralizēta, norāda BBC.

Plānots, ka trešdien nestrādās transporta, ražošanas, izglītības un citu nozaru darbinieki. Arodbiedrību rīkotais streiks notiks tikai divas dienas pirms tam, kad valsts parlaments balsos par nākamā gada valsts budžetu, kura mērķis ir ierobežot sabiedriskā sektora tēriņus, palielināt nodokļus, samazināt pensijas, algas sabiedriskajā sektorā strādājošajiem un valsts budžeta deficītu.

BBC norāda, ka šī streika dēļ apvienojušās abas lielākās valsts arodbiedrības. Tās paudušas cerību, ka streikā piedalīsies gan sabiedriskajā, gan privātajā sektorā strādājošie. Streika laikā būs paralizētas valsts ostas, kā arī atcelti simtiem lidojumu.

Analītiķi gan norādījuši, ka streiks neliegs valdībai turpināt budžeta "apcirpšanas" ceļu, jo pat opozīcijā esošā Sociāldemokrātiskā partija, visticamāk, balsojumā par nākamā gada valsts budžetu atturēsies, nevis balsos pret. Analītiķi norāda, ka Portugāles parlaments visdrīzāk apstiprinās nākamā gada budžetu un mēģinās investoriem pierādīt, ka valsts negrasās atkārtot Īrijas un Grieķijas "krīzes ceļu".

2011. gada Portugāles budžetā paredzēts samazināt deficītu no 7,3% līdz 4,6% no iekšzemes kopprodukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!