Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Portugāles bijušais premjerministrs Antoniu Gutērešs piektdien otrajā provizoriskās balsošanas kārtā saglabājis līderpozīcijas cīņā par ANO ģenerālsekretāra amatu, pavēstīja diplomāti.

Piektdienas neoficiālajā balsojumā Drošības padomē Gutērešs saņēmis 11 atbalsta balsis, divi balsotāji apliecinājuši, ka Portugāles ekspremjeru neatbalsta, bet vēl divi, ka nav viedokļa.

Tas ir nedaudz vājāks rezultāts nekā pirmajā kārtā pagājušajā mēnesī, kad Gutērešs saņēma 12 atbalsta balsis un trīs balsis "nav viedokļa".

Pārsteidzošā kārtā otrajā vietā ierindojies bijušais Serbijas premjerministrs Vuks Jeremičs. Trešajā vietā ir Argentīnas ārlietu ministre Susana Malkorra.

Diplomāti pieļauj, ka Krievija balsojusi pret Gutērešu, cenšoties mazināt viņa pārsvaru vai to apturēt.

Pašreizējais ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns pēc diviem piecus gadus ilgiem pilnvaru termiņiem savu amatu atstāj šī gada nogalē.

Lai gan Ģenerālā Asambleja centusies šogad pacelt noslēpumainības plīvuru, kas 70 gadus aizsedzis ANO ģenerālsekretāra izraudzīšanas procesu, un šajā nolūkā pieprasījusi publisku kandidātu izvirzīšanu un kandidātu uzklausīšanas sēdes, to pretendentu, kas tiks stādīts priekšā balsošanai Ģenerālajai Asamblejai, joprojām uzrauga Drošības padomes 15 locekļi.

Neoficiālā aizklātā balsošana Drošības padomē turpināsies, kamēr tiks panākts konsenss.

Vairāk nekā ceturtdaļa no 193 ANO dalībvalstīm šogad mudinājusi pirmo reizi ģenerālsekretāra amatā ievēlēt sievieti, un no pašreizējiem kandidātiem puse ir daiļā dzimuma pārstāves.

Vismaz četri no pašreizējiem Drošības padomes locekļiem pārstāv tā dēvēto sievietes ģenerālsekretāres draugu kopu, bet ASV un Lielbritānija skaitās šajā grupā novērotāja statusā, stāsta diplomāti.

Tomēr galvenais ir panākt vienošanos starp pieciem pastāvīgajiem Drošības padomes locekļiem - ASV, Lielbritāniju, Franciju, Ķīnu un Krieviju.

Diplomāti izteikušies, ka Drošības padome cer kandidātu izraudzīt līdz oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!