Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Svētdien notikušajās Portugāles parlamenta vēlēšanās premjerministra Antoniu Koštas centriski kreisā Sociālistu partija (PS) negaidot izcīnījusi absolūto vairākumu parlamentā, liecina oficiālie vēlēšanu rezultāti.

Sociālisti saņēmuši 41,7% balsu un attiecīgi 117 no 230 vietām parlamentā.

Saskaņā ar sarežģīto vēlēšanu sistēmu, lai nodrošinātu absolūto vairākumu, partijai bija nepieciešams vismaz 41% balsu.

Košta savā uzvaras runā pirmdien solīja dialogu un apliecināja, ka valdīs visu portugāliešu labā.

Gandrīz visas aptaujas pirms vēlēšanām prognozēja, ka sociālisti neiegūs absolūto vairākumu un Koštam arī turpmāk nāksies paļauties uz nelielo kreiso partiju atbalstu.

Par lielāko opozīcijas partiju centriski labējo Sociāldemokrātu partiju (PSD) vēlēšanās nobalsoja tikai 27,8% vēlētāju, nodrošinot tai 71 vietu parlamentā.

Košta bijis pie varas kopš 2015.gada un vadījis divas mazākuma valdības ar nelielo kreiso partiju atbalstu. Pēdējās vēlēšanās 2019.gada rudenī viņa partija saņēma 36,3%, nodrošinot 108 no parlamenta 230 vietām.

Kad parlaments bija noraidījis 2022.gada budžetu, Portugāles prezidents Marselu Ribelu di Soza novembra sākumā izsludināja jaunas vēlēšanas.

Pret budžetu balsoja gan konservatīvā opozīcija, gan kreisā spārna partijas, kas Koštu bija atbalstījušas iepriekšējo gadu laikā.

Kreisais bloks (BE) un Demokrātiskās vienotības koalīcija (CDU), ko izveidojuši komunisti un zaļie, pieprasīja lielākus valsts tēriņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!