Portugāles premjerministrs Antoniu Guterrišs pirmdien iesniedza demisijas rakstu prezidentam Žorži Sampaiju pēc valdošās Sociālistiskās partijas sakāves svētdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās. Tomēr viņš atteicās atklāt, vai prezidents viņa demisiju ir pieņēmis.
"Man nav tiesību runāt prezidenta vārdā," teica Guterrišs.

Par lēmumu atkāpties no amata Guterrišs paziņoja no rīta. Neilgi pēc tam Lisabonas mērs Žuans Suarišs atzina savu sakāvi un labēji centriskā sāncenša Pedru Santanas Lopiša uzvaru cīņā par galvaspilsētas mēra amatu.

Guterrišs attaisnoja savu lēmumu demisionēt sava otrā amata mandāta vidusposmā ar nepieciešamību novērst Portugāles pārvēršanos par "politisku purvu" starptautiskas krīzes un ekonomikas palēnināšanās apstākļos.

"Ir svarīgi novērst iekrišanu politiskā purvā un nodibināt uzticēšanās attiecības starp pārvaldītājiem un pārvaldītajiem," sacīja Guterrišs. Viņš piebilda, ka neuzskata parlamenta uzticības balsojumu par problēmas risinājumu.

Premjers, kurš bija aktīvi piedalījies pašvaldību vēlēšanu kampaņā, uzņēmās pilnu atbildību par savas Sociālistiskās partijas sakāvēm šajās vēlēšanās.

Sociālistiskā partija, kas bijusi pie varas sešus gadus, zaudēja ne tikai Lisabonu, bet arī valsts otru lielāko pilsētu Portu un trešo lielāko pilsētu Koimbru, kā arī Lisabonas piepilsētu Sintru, kurā pašvaldību vēlēšanu elektorāts ir otrs lielākais valstī.

Sociālistu kandidāts Portu mēra amatam - bijušais iekšlietu ministrs Fernandu Gomišs - zaudēja Rujam Riu, kurš šajā pilsētā vada labēji centriskās Sociāldemokrātiskās partijas (PSD) un labējo nacionālistu Tautas partijas (PP) koalīciju. Sociāldemokrātiskā partija ir galvenā opozīcijas partija Portugālē.

Koimbrā uzvarēja PSD un PP koalīcijas vadītājs Karlušs Enkarnakans, sakaujot mēru sociālistu Manuelu Mašadu, kurš bijis šajā amatā 12 gadus.

Sintrā uzvarēja opozīcijas koalīcijas kandidāts Fernandu Seara, bet zaudēja sociāliste Edīte Estrela, kas ieņem augstu amatu Sociālistiskajā partijā.

Sociālisti zaudēja komunistiem dienvidu rūpnieciskajā ostas pilsētā Setubalā, bet Faru un Kaskaišas pilsētās uzvarēja sociāldemokrāti. Sociālisti uzvarēja divos ilggadējos komunistu bastionos - Evorā valsts dienvidos un Lisabonas rūpnieciskajā piepilsētā Barreiru.

1997.gadā toreiz opozīcijā esošā Sociālistiskā partija uzvarēja pašvaldību vēlēšanās, iegūstot 43 procentus balsu un mēru amatus 129 pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!