Foto: AFP/Scanpix/LETA

Portugāles savvaļas ugunsgrēki otrdien ielenca kūrortpilsētu Monšiki, kas atrodas tūristu iecienītajā Algarves reģionā valsts dienvidos, un pret tiem cīnījās vairāki simti ugunsdzēsēju un policistu.

Ugunsgrēkos ap Monšiki, kurā ir apmēram 6000 iedzīvotāju, ir ievainoti 30 cilvēki, no kuriem viens nopietni cietis.

Vairāki simti iedzīvotāju bija spiesti atstāt savas mājas, savukārt no luksusa viesnīcas tika evakuēti Lielbritānijas un citu valstu tūristi.

Dažos Portugāles rajonos nedēļas nogalē gaisa temperatūra pārsniedza 45 grādus pēc Celsija, veicinot savvaļas ugunsgrēku izcelšanos.

Portugāles iekšlietu ministrs Eduardu Kabritu paziņoja, ka glābēju darbs tiek koordinēts "nacionālā līmenī", kas "atļaus lielāku resursu mobilizēšanu", kamēr meteorologi prognozēja "ievērojamu vēju tuvākajās stundās".

Ugunsdzēsēji tomēr kritizēja koordinācijas trūkumu.

Apmēram 250 cilvēku pirmdienas vakarā tika evakuēti no ciemiem ap Monšiki pilsētu, kas ir pazīstama ar savu spa un atrodas tāda paša nosaukuma kalnu grēdā apmēram 160 kilometrus uz dienvidiem no Lisabonas.

Ugunsdzēsēji otrdien izmantoja lidmašīnas un helikopterus, kā arī vairākus simtus ugunsdzēšanas automašīnu, no jauna mēģinot ierobežot liesmas, kas plosās kopš piektdienas un kuras uzkurina stipri vēji.

Savvaļas ugunsgrēki, kas nopostījuši 15 000 hektāru meža, otrdienas pēcpusdienā atradās apmēram 500 metru attālumā no ugunsdzēsēju stacijas un 17.gadsimtā celta klostera. Liesmas arī ir sabojājušas elektropārvades līnijas 40 kilometru garumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!