Foto: LETA

Portugāles sociālistu valdība ceturtdien apstiprinājusi 2016.gada budžetu, negaidot tā projekta saskaņošanu ar Eiropas Komisiju (EK), paziņoja valdības pārstāvis.

Kā ziņots, EK otrdien pieprasīja izdarīt grozījumus Portugāles budžetā, nodrošinot lielāku fiskālo disciplīnu. Galīgais lēmums par izmaiņu atbilstību Eiropas Savienības (ES) prasībām EK bija jāpieņem piektdien, dienā, kad likumprojektu paredzēts iesniegt Portugāles parlamentā.

Budžeta projekts ir apstiprināts, aģentūrai AFP pavēstīja valdības pārstāvis, sīkāku informāciju nesniedzot.

Trešdien kāda Portugāles valdības amatpersona AFP pavēstīja, ka Lisabona piekritusi EK prasībām un samazinājusi gan plānoto deficītu, gan tautsaimniecības izaugsmes prognozi.

Plānotais budžeta deficīts, kas iepriekš bija 2,6% no iekšzemes kopprodukta, samazināts līdz 2,4%.

Tiek lēsts, ka pērn budžeta iztrūkums sasniedza 4,2% no IKP, kas ir ievērojami vairāk nekā ES noteiktie pieļaujamā deficīta griesti - trīs procenti.

Savukārt ekonomikas izaugsmes prognoze samazināta no 2,1 līdz 1,9%, jo Brisele atzina, ka sākotnējais budžeta projekts esot pārāk optimistisks.

Premjerministrs Antoniu Košta, kas nonācis pie varas ar komunistu un citu kreiso ekstrēmistu partiju atbalstu, budžetā centies atrast zelta vidusceļu, vienlaikus apmierinot Briseli un nomierinot ar iepriekšējās centriski labējās valdības īstenoto taupības politiku neapmierinātos paša mājās.

2011.gadā Portugālei nācās lūgt starptautisko aizdevumu, lai glābtos no maksātnespējas, apmaiņā pret to solot īstenot bargus taupības pasākumus.

Četru gadu laikā tika likvidēti vairāk nekā 78 000 darbvietu sabiedriskajā sektorā, kas ir vairāk nekā desmit procenti no 650 000 lielā kopējā nodarbināto skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!