Foto: AP/Scanpix/LETA

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) augstākais diplomāts Sīrijā paslavējis prezidentu Bašaru al Asadu par viņa "viedo vadību", izrādot atbalstu Damaskai. Sīrijas pilsoņu karā Abū Dabī iepriekš atbalstīja režīma pretiniekus, vēsta "Euronews".

AAE diplomātiskās attiecības ar Damasku atjaunoja pērn. Savukārt publiskā atbalsta paušana Asadam notiek laikā, kad ārvalstu pārsvarā atstumtais līderis ar Krievijas palīdzību ir atjaunojis kontroli pār gandrīz visu valsti.

Uzstājoties ar runu AAE nacionālajā dienā 2. decembrī, vēstniecības Damaskā vadītājs Abduls Hakims Naimi pauda cerību, ka Sīrijas Arābu Republikā "viedā Bašara al Asada" vadībā valdīs drošība un stabilitāte.

"AAE un Sīrijas attiecības ir stabilas un spēcīgas," uzvēra diplomāts.

AAE ir sākusi veidot ciešākas saites ar Damasku, lai ierobežotu savu konkurentu Turcijas un Irānas ietekmi. Pērn AAE Damaskā atvēra vēstniecību, ar šo soli saniknojot Vašingtonu, kas centās saglabāt Asada izolāciju.

Vašingtona Persijas līča valstīs ir lobējusi pret saišu atjaunošanu ar Damaskas režīmu, iepriekš šogad, atsaucoties uz avotiem, ziņoja aģentūra "Reuters".

Svinīgajā ceremonijā ar AAE diplomātu Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Faisals Makdads pateicās AAE par atbalstu: "Mēs nevaram aizmirst to, ka AAE bija kopā ar Sīriju tās karā pret terorismu."

Jāatzīmē, ka iepriekš Sīrijas pilsoņu kara laikā AAE patiesībā atbalstīja bruņotās opozīcijas grupas, kas cīnās pret Asada režīmu. Tiesa, AAE loma nemiernieku atbalstā nebija tik nozīmīga kā Saūda Arābijai un Katarai. Abū Dabī galvenokārt koncentrējās uz to, lai sacelšanās laikā dominējošas pozīcijas neieņem radikālie islāmisti, skaidro "Euronews".

Kopš Krievija 2015. gadā sāka sniegt gaisa atbalstu un citu militāro palīdzību Damaskai, kara gaita ir pavērsusies par labu Asadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!