Foto: AFP/Scanpix
Bijušā Krievijas oligarha Mihaila Hodorkovska tiesas prāva iedvesmojusi kuratoru Antonu Ļitvinu izveidot mākslas izstādi ar nosaukumu "Trial" ("Prāva"), kuru šodien atklāja Prāgas DOX centrā.

Ļitvins norādīja, ka tā nav tiesas prāvas rekonstrukcija, bet veids, kā pievērst uzmanību Krievijas tiesu sistēmas iekšējiem mehānismiem un to nelikumīgajai darbībai.

Hodorkovskis bija Krievijas bagātākais naftas magnāts, kad vadīja naftas koncernu "Yukos". Viņam bija ciešas saites ar politiķiem, taču 2003.gadā viņu arestēja un notiesāja par piesavināšanos un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

No sākuma viņam piesprieda astoņus gadus cietumā, bet otrajā tiesas prāvā, par kuru veidota izstāde, viņam piesprieda 22 gadu cietumsodu.

Hodorkovskis uzskata, ka tika notiesāts Kremļa atriebības dēļ, jo viņš atbalstīja opozīciju un neatbalstīja tā laika un tagadējo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

2013.gadā Putins visiem par lielu pārsteigumu Hodorkovski apžēloja, un viņš atstāja Krieviju. Tagad bijušais oligarhs apgalvo, ka vēlas atbalstīt Krievijas opozīciju un palīdzēt valstī īstenot demokrātiskas pārmaiņas. Pērn Hodorkovskis atklāja starptautisko konferenci "Forum 2000", kuru tūkstošgažu mijā iedibināja bijušais Čehijas prezidents Vāclavs Havels. Šajā forumā pasaules līderi spriež par demokrātiskām vērtībām, cilvēktiesībām un pilsonisko sabiedrību.

Ļitvins apgalvo, ka guvis iedvesmu pēc Hodorkovska otrās tiesas 2009. un 2010.gadā, jo tā bija "pilnībā politizēta". Prāvas zīmējumi tika ievietoti tiešsaistē, taču pagāja ilgs laiks, pirms viņš varēja izrādīt izstādi Maskavā kādas bijušās rūpnīcas telpās.

DOX ir pirmā vieta, kur izstāde aplūkojama ārzemēs.

Izstādes pamatā ir tiesas zālē zīmēts komikss. Tā autors ir Aleksandrs Kotļarovs, taču orģinālzīmējumi ir palielināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!