Foto: EPA/Scanpix/LETA

Čehijas galvaspilsētas Prāgas mērija lēmusi pārdēvēt laukumu, kurā atrodas Krievijas Federācijas vēstniecība, dodot tam Maskavā pirms pieciem gadiem noslepkavotā Krievijas prezidenta Vladimira Putina opozicionāra Borisa Ņemcova vārdu.

Laukums, kuru līdz šim dēvēja "Pod Kaštany" (burtiski no čehu valodas "laukums zem kastaņām"), pārdēvēts tādējādi galvaspilsētas domniekiem solidarizējoties ar Krievijas cilvēktiesību aktīvistiem un demokrātijas atbalstītājiem. Kopš šīs nedēļas Krievijas vēstniecība atrodas Borisa Ņemcova laukumā 1. Ap laukumu ir izvietojušās arī citu valstu un starptautisku organizāciju pārstāvniecības.

Borisa Ņemcova vārdā ģeogrāfiskas vietas iepriekš nodēvētas arī Viļņā, Kijevā un Vašingtonā.

Ņemcovs pirmā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina laikā ieņēma vicepremjera amatu un vēlāk kļuva par vienu no Jeļcina pēcteča Putina opozīcijas līderiem.

Viņš tika nošauts uz tilta netālu no Kremļa 27. februārī īsi pirms pusnakts, kad pastaigājās ar draudzeni Annu Duricku. Par slepkavības izdarīšanu Krievijas tiesa par vainīgiem atzina piecus čečenus, piespriežot tiem no 11 līdz 20 gadus ilgus cietumsodus stingra režīma labošanas darbu kolonijā. Par grupas vadoni tika pasludināts čečenu elites bataljona "Sever" dalībnieks Zaurs Dadajevs. Visi notiesātie vainu neatzina un tiesā apgalvoja, ka liecības panāktas ar spīdzināšanu.

Prāgas dome arī plāno pārdēvēt vienu no pilsētas promenādēm 2006. gadā Krievijā noslepkavotās Krievijas žurnālistes Annas Poļitkovskas vārdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!