Foto: EPA/Scanpix/LETA
Otrdien Prāgā notika masveida protesta akcija, demonstrantiem pieprasot premjerministra Andreja Babiša un tieslietu ministres Marijas Benešovas atkāpšanos, vēsta "Radio Svoboda".

Vaclava laukumā Čehijas galvaspilsētas centrā 4. jūnijā saskaņā ar protesta organizatoru datiem pulcējās ap 120 tūkstošiem cilvēku. "Radio Svoboda" to raksturo kā lielāko mītiņu kopš 1989. gada Samta revolūcijas, kad tika gāzts komunistu režīms.

Pret valdību vērstie protesti Čehijā pastiprinājās pēc tam, kad aprīlī policija paziņoja, ka premjeram jāstājas tiesas priekšā lietā par krāpniecību ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem.

Protestētāji uzskata, ka Babiša jaunieceltā tieslietu ministre var tikt izmantota, lai izdarītu spiedienu uz tiesu sistēmu un iejauktos procesā.

Agrāk atklātībā bija nonācis sagatavošanā esošs Eiropas Komisijas ziņojums, kurā Babišs tiek kritizēts par interešu konfliktu. Viņam iepriekš piederējusi kompānija saņēmusi Eiropas subsīdijas.

Ziņojumā tā autori secināja, ka, atrodoties premjera amatā, Babišs faktiski turpina kontrolēt kompāniju "Agrofert" un rada interešu konfliktu. Babišs savu vainu noliedz.

Babišs Čehijas premjera krēslu ieņem kopš 2017. gada. Viņš ir partijas "Ano!" ("Jā!") vadītājs un viens no bagātākajiem cilvēkiem Čehijā. Viņa bagātība tiek lēsta 3,7 miljardu dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!