Foto: EPA/Scanpix/LETA

Čehijas galvaspilsētā Prāgā nolemts aizvākt pieminekli padomju militārajam komandierim Ivanam Koņevam, kurš vadīja PSRS operāciju Prāgas atbrīvošanai no vācu karaspēka, vēsta portāls "Currenttime".

Par pieminekļa novākšanu galvaspilsētas rajona Prāga-6 direkcijas deputāti šonedēļ diskutēja sešas stundas, līdz balsojumā ar 33 balsīm nolemts Koņeva statuju pārvietot uz muzeju, bet tās vietā skvērā izveidot memoriālu pilsētas atbrīvošanai Otrajā pasaules karā.

"Mēs pret statuju izturēsimies ar cieņu un, protams, neizskatām iespēju to pārvietot uz ārzemēm," teica Prāgas-6 pārvaldes pārstāvis Jans Lacini.

Arī rajona vadītājs mierina, ka statujai tika atrasta pienācīga vieta. "Es lūgtu visus pacensties nomierināt situāciju. Neviens negrasās statuju ne sagraut ne iznīcināt," viņš uzsver.

Maršals Koņevs Otrā pasaules kara laikā komandēja padomju armijas daļas, kas piedalījās kaujās par nacistiskās Vācijas okupēto Čehoslovākiju. Pēc kara Čeholsovākija nonāca PSRS ietekmes sfērā.

Piemineklis Koņevam Prāgā atklāts 1980. gadā. Pēdējos gados statuja, kas daudziem simbolizē PSRS diktatūras posmu, vairākkārt aplieta ar krāsu un tā apķēpāta ar uzrakstu "Nost ar asiņaino maršalu".


Krievija, kurai PSRS laiku Otrā pasaules vēsturēs skatījums ir Kremļa izmantots tautas saliedēšanas līdzeklis, tradicionāli iebilst pret PSRS slavinošo pieminekļu novākšanu bijušajā PSRS un tās ietekmes sfērā.

Krievijas vēstniecība Čehijā jau apvainojusi Prāgu pār mēģinājumiem "pārrakstīt vēsturi". Savukārt Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis nodēvēja Prāgas-6 vadītāju par "gauleiteru" un uzstāja, ka nedrīkst demontēt pieminekli "pilsētas atbrīvotājam un glābējam".

Par pieminekļa saglabāšanu izteicās Čehijas prezidents Milošs Zemans, kurš jau zināms ar savu draudzīgo attieksmi pret Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!