Prāmja katastrofā Sarkanajā jūrā bojāgājušo pasažieru saniknotie radinieki pirmdien Ēģiptes ostas pilsētā Safāgā iebruka nogrimušā prāmja īpašnieku birojos.
Pūlis ielauzās "Al-Salam Maritime" birojos Safāgā un sāka mest uz ielas tur esošo aprīkojumu, ziņo aģentūra "Associated Press".

Viņi paspēja salauzt mēbeles un daļēji izdedzināt birojus, pirms policijai ar asaru gāzes palīdzību izdevās atjaunot kārtību.

Kā jau iepriekš ziņots, 35 gadus vecais prāmis "Al-Salam Baccaccio 98" ar aptuveni 1400 cilvēku bija ceļā no Dubas ostas Saūda Arābijā uz Safāgas ostu Ēģiptē. Tas nogrima agrā piektdienas rītā aptuveni 40 jūdžu attālumā no Ēģiptes ostas pilsētas Hurgadas. Joprojām 800 cilvēku skaitās pazuduši bez vēsts pēc katastrofas. Glābēji krastā nogādājuši aptuveni 400 izdzīvojušos un 195 līķus.

Prāmja trešais stūrmanis Rani Kamals telekanālam "Al Arabiya" slimnīcā Saūda Arābijā sacīja, ka ugunsgrēka dzēšanas laikā appludināts automašīnu klājs, kā rezultātā kuģis sasvēries. Valdības amatpersonas pirms tam bija pavēstījušas, ka ugunsgrēks sācies kādā automašīnā.

"Prāmis nogrima ugunsgrēka dzēšanas laikā. Ūdens applūdināja automašīnu klāju, kur sākās ugunsgrēks, un tas sasvērās uz vieniem sāniem," sacīja Kamals. "Tad ūdens cēlās un cēlās, līdz kuģis strauji sasvērās. Tas nosvērās par pieciem grādiem, tad par desmit, tad par 15 un tad par 25, un tas bija beigu sākums."

Viņš sīkāku informāciju nesniedza. Arī izglābtie pasažieri saka, ka apakšējos klājos bijis ugunsgrēks un kuģis smagi sasvēries.

Pasažieri apsūdz kapteini un apkalpi nolaidībā, jo kapteinis pametis kuģi, nepārliecinoties, ka to atstājuši visi pasažieri. Pēc viņu teiktā, apkalpe nav palīdzējusi pasažieriem evakuēties no prāmja, bet glābušies paši. Viņi nav devuši glābšanas jostas un nelaiduši laivās.

Ēģiptes mediji uzdod jautājumus, kāpēc kapteinis un apkalpe nav raidījuši trauksmes signālu un kāpēc nav laicīgi evakuējuši kuģi. Izdzīvojušie saka, ka ugunsgrēks kuģī plosījies vairākas stundas, pirms tas nogrimis.

Safāgas ostā, kur piektdienas rītā plkst. 2 bija jāierodas prāmim, sapulcējušies simtiem raudošu un sadusmotu prāmja pasažieru radinieku, gaidot ziņas. Varas iestādes sestdien uz ostu nosūtīja policijas papildspēkus, jo bija izcēlušās sadursmes starp izmisušajiem cilvēkiem un policistiem.

Svētdienas rītā daži radinieki kliedza uz policistiem: "Nost ar Iekšlietu ministriju, nost ar Mubaraku."

Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks sestdien apciemoja dažus izdzīvojušos un teica īsu līdzjūtības runu televīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!