Foto: AFP/Scanpix

Turcijai un Armēnijai nevajadzētu cerēt, ka ilgās domstarpības par Pirmā pasaules kara gados Osmaņu impērijā notikušajām armēņu masu slepkavībām varētu tikt atrisinātas līdz traģēdijas simtajai gadadienai 2015.gadā, piektdien paziņoja Turcijas premjerministra padomnieks Etjens Mahkupjans.

Gadadienas dēļ nākamais būs "smags gads", sacīja padomnieks, kurš arī pats ir Turcijas armēņu kopienas pārstāvis. Viņš norādīja, ka izrāvieni šajā jomā varētu būt gaidāmi vēlāk.

"Es uzskatu, ka šī gada laikā var tikt sperti simboliski soļi un nodibinātas emocionālāks attiecības," sacīja Mahkupjans. "Bet es uzskatu, ka jautājumi, kas ir lielākā mērā politiski un vēsturiski, tiks atlikti uz nākamajiem gadiem, un tad tas būs vieglāk," viņš piebilda.

Prioritātei vajadzētu būt attiecību nodibināšanai ar Armēniju, kā arī ar vairākus miljonus cilvēku lielo armēņu trimdu, kur daudzos pret Turciju jaušams liels naids, sacīja premjera padomnieks.

Armēnijā masu slepkavību simtgade tiks atzīmēta 24.aprīlī. Šajā datumā 1915.gadā Konstantinopoles (tagadējās Stambulas) apkaimē tika arestēti un pēc tam nogalināti vairāki simti armēņu.

Atgādinot par Krievijas un Maskavas tuvināšanos pēdējo mēnešu laikā, Mahkupjans sacīja, ka Maskava varētu uzņemties zināmu lomu, lai sekmētu domstarpību atrisināšanu.

Osmaņu impērijā Pirmā pasaules kara gados notikušajā armēņu genocīdā atbilstoši armēņu vēsturnieku aplēsēm tika nogalināts aptuveni pusotrs miljons armēņu.

Vēsturiskajā Armēnijā, kas atrodas mūsdienu Turcijas ziemeļaustrumos, genocīdā un deportācijās armēņu kopiena tika pilnīgi iznīcināta.

Atbilstoši Ankaras versijai Pirmā pasaules kara gados kaujās un bada nāvē dzīvību zaudējis pusmiljons Osmaņu impērijas armēņu. Ankara arī noliedz, ka pret armēņiem būtu īstenots genocīds.

1915.gada 24.aprīlī Osmaņu impērijas valdība apcietināja simtiem armēņu inteliģences pārstāvju, no kuriem daudzi tika nekavējoties nogalināti. Tam sekoja armēņu grautiņi un slaktiņi visā impērijas teritorijā, kā arī pavēle masveidīgi pārvietot armēņus no Mazāzijas cauri tuksnesim uz Mezopotāmiju un Sīriju. Tūkstošiem deportēto armēņu zaudēja dzīvību ceļā slimību, bada, bandītu uzbrukumu un pavadošo karavīru brutālās izturēšanās dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!