Turcija neklusēs, ja Izraēla uzbruks Libānai vai Gazai, ceturtdien Beirūtā pavēstīja oficiālā vizītē esošais Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans.

"Vai Izraēla domā, ka tā var iebrukt Libānā ar vismodernākajiem lidaparātiem un tankiem, lai nogalinātu sievietes un bērnus, lai iznīcinātu skolas un slimnīcas, un tad gaidīt, lai mēs klusējam?" "Union of Arab Banks" organizētajā konferencē sacīja Erdogans.

"Vai tā domā, ka var izmantot vismodernākos ieročus, fosfora munīciju un kasešbumbas, lai nogalinātu bērnus Gazā, un tad gaidīt no mums klusēšanu? Mēs neklusēsim un atbalstīsim taisnību visos mums iespējamos veidos," uzsvēra premjerministrs.

Turcija kādreiz bija Izraēlas tuvākais militārais un diplomātiskais sabiedrotais Tuvajos Austrumos, taču sakari sāka pasliktināties, kad Ankara izteica nosodījumu Izraēlas uzbrukumam Gazas joslai laikā no 2008.gada decembra līdz 2009.gada janvārim.

Attiecības krasi pasliktinājās arī šī gada 31.maijā, kad Izraēlas desantnieki pārtvēra palīdzības flotili, kas bija ceļā uz bloķēto Gazas joslu, un uzbrukumā flotiles flagmanim - prāmim "Mavi Marmara" - tika nogalināti deviņi turku aktīvisti.

Erdogans paziņojis, ka viņa valsts neatjaunos attiecības ar Izraēlu, kamēr tā neatvainosies par "nežēlīgo uzbrukumu" kuģim.

Ceturtdien bija Turcijas premjerministra vizītes pēdējā diena, kuras laikā viņš atklāja apdegumu ārstēšanas centru galvenajā dienvidu piekrastes pilsētā Saidā.

Libānas dienvidi smagi cieta islāmistu grupējuma "Hizbollah" un Izraēlas karā 2006.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!