Foto: stock.xchng
Britu tabloīds "News of the World" var būt nelikumīgi piekļuvis karadarbībā kritušo karavīru tuvinieku mobilo telefonu īsziņām, ceturtdien ziņoja laikraksts "Daily Telegraph"

.

Irākā un Afganistānā kritušo britu karavīru tuvinieku tālruņu numuri ir atrasti privātā izmeklētāja Glena Malkeira failos, apgalvo "Daily Telegraph".

Mediju magnātam Rupertam Mērdokam piederošā grupa "News International" ir paziņojusi, ka tā būtu "pavisam satriekta", ja ziņas par šādu "News of the World" rīcību izrādītos patiesas.

Aizsardzības ministrija pieprasa paskaidrojumus no detektīviem, kas brīdinājuši karavīru tuviniekus par to, ka viņu sarunas var būt noklausītas.

Mērdoks trešdien nosodīja apgalvojumus par tabloīda "News of the World" nelikumīgu piekļuvi noslepkavotu bērnu un Londonas sprādzienu upuru tuvinieku īsziņām un raksturoja tos kā "nožēlojamus un nepieņemamus". Viņš arī paziņoja, ka "News International" pilnībā sadarbosies ar policiju.

Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons trešdien atbalstīja aicinājumus publiski izmeklēt neatļauto piekļuvi īsziņām. Viņš tomēr noraidīja opozīcijā esošās Leiboristu partijas līdera Eda Milibenda prasību "News International" vadītājai Rebekai Brūksai atkāpties. Brūksa bija "News of the World" redaktore 2002.gadā, kad esot notikusi šī neatļautā piekļuve.

Kamerons arī uzstāja, ka skandālam nevajadzētu ietekmēt tuvākajās dienās gaidāmo valdības lēmumu par to, vai Mērdoka firma "News Corp.", kas ir "News International" māteskompānija, var turpināt satelīttelevīzijas "BSkyB" pārņemšanu pilnīgā kontrolē.

Policija trešdien paziņoja finanšu ministram Džordžam Osbornam, ka arī viņa vārds un mājas tālruņa numurs ir Malkeira failos, bet nav zināms, vai notikusi neatļauta piekļuve viņa telefona īsziņām.

Malkeirs 2007.gadā tika aizturēts par neatļautu piekļuvi īsziņām, bet līdz šim tika uzskatīts, ka vairums upuru bija politiķi un slavenības. Tagad kļuvis zināms, ka tika neatļauti piekļūts arī 2005.gada 7.jūlija Londonas teroraktos nogalināto cilvēku radinieku īsziņām.

Žurnālisti neatļauti piekļuvuši arī 2002.gadā noslepkavotas pusaudzes Millijas Dauleres balss pastam pēc viņas pazušanas un pat izdzēsuši dažas īsziņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!