Spānija un Lielbritānija ir izstrādājušas priekšlikumu Eiropas Savienības (ES) pārvaldes struktūras reformēšanai, kas ir alternatīva diskusijas izraisījušajam Francijas un Vācijas plānam, piektdien vēstī laikraksts "El Pais".
Spānijas un Lielbritānijas plāns no Francijas un Vācijas plāna atšķiras, pirmkārt, ar to, ka paredz saglabāt pašreizējo sistēmu, kad Eiropas Komisijas prezidentu ievēlē Eiropas Savienības Padome, kas sastāv no ES valstu un valdību vadītājiem, un pēc tam apstiprina Eiroparlaments, teikts avīzē.

Parīze un Berlīne janvārī ierosināja izveidot divkāršu ES prezidentūru, kurā vienu prezidentu ievēlētu Eiroparlaments, bet otru ieceltu ES Ministru padome.

Dalībvalstis ir vienisprātis par pašreizējās ES pārvaldes sistēmas neefektivitāti, sevišķi 2004.gadā gaidāmās paplašināšanās kontekstā, kad dalībvalstu skaits no pašreizējām 15 valstīm pieaugs līdz 25.

Taču dalībvalstu vidū pastāv lielas domstarpības par reformām, īpaši par to, kā līdzsvarot nacionālo valdību un Eiropas Komisijas ietekmi.

Spānijas un Lielbritānijas priekšlikumā nav pieminēts ES ārpolitikas jautājums. Francija un Vācija ierosinājušas izveidot vienu ES ārpolitikas pārstāvja posteni, kurā būtu apvienotas tagadējās ES augstā pārstāvja ārējās un drošības politikas jautājumos un ES ārlietu komisāra funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!