Foto: AFP/Scanpix/LETA

Preses brīvība pasaulē samazinās, demokrātiskām valdībām pievienojoties autoritāru režīmu centieniem apspiest neatkarīgu žurnālistiku, trešdien paziņoja cilvēktiesību organizācija "Freedom House".

"Freedom House" gada ziņojumā teikts, ka preses brīvība piedzīvojusi ievērojamus kritumus Eiropā, kamēr ASV prezidenta Donalda Trampa piekoptā preses zākāšana ir "nopietni saasinājusi notiekošo sabiedrības uzticēšanās meinstrīma medijiem eroziju".

Trampa centienu ietekmē ir tikusi grauta brīvā prese, jo žurnālistiem visā pasaulē tagad ir mazāk iemeslu ticēt, ka Vašingtona viņiem palīdzēs, ja viņu tiesības tiks pārkāptas, konstatēja "Freedom House".

"Dažās no pasaules ietekmīgākajām demokrātijām populistu līderi ir pārraudzījuši saskaņotu mēģinājumu apspiest mediju neatkarību," sacīja šīs organizācijas vecākā pētniecības direktore Sāra Repuči. "Kamēr draudi globālai mediju brīvībai ir satraucoši paši par sevi, to ietekme uz demokrātijas stāvokli ir tā, kas padara tos patiesi bīstamus."

Ziņojumā teikts, ka dažās demokrātiskās valstīs "lieli iedzīvotāju segmenti vairs nesaņem objektīvas ziņas un informāciju", un tas ir rezultāts "niansētiem centieniem" graut mediju neatkarību. Tas sakritis ar populisma tendenci, kurā līderi parāda sevi kā "sarūgtināta vairākuma aizstāvjus" un tiecas diskreditēt neatkarīgos medijus un apspiest atklātas debates, ziņoja "Freedom House".

Ziņojumā atzīmēts, ka Krievijas valdība ar lielākā nacionālā laikraksta nopirkšanu ir tiekusies "ievilkt tā reportāžās partejisku neobjektivitāti", bet Ķīnā valdošā komunistu partija ir tiekusies paplašināt savu ietekmi pār mediju ziņu producēšanu un izplatīšanas kanāliem ārvalstīs.

"Freedom House" ziņojumā arī teikts, ka Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna valdība un Serbijas premjera Aleksandara Vučiča valdība ir veiksmīgi izskaudušas kritisku žurnālistiku un konsolidējušas mediju īpašumtiesības valdībai draudzīgās rokās, radot šablonu citiem populistu līderiem.

Arī Indijas premjerministra Narendras Modi valdība ir tiekusies izdarīt spiedienu uz neatkarīgiem medijiem televīzijas licenču izvēlē un ir atbalstījusi kampaņas pret "antinacionālu" runu.

Neliels preses brīvības pieaugums ir konstatēts valstīs, kur nostiprinās demokrātija, tai skaitā Etiopijā, Malaizijā, Ekvadorā un Gambijā, teikts ziņojumā. "Pieredze rāda, ka preses brīvība var atkopties pat no ilgām represijām, ja tiek dota šāda iespēja," sacīja Repuči.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!