Foto: F64
Preses brīvības indeksā, ko ik gadu veido starptautiskā organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF), Latvija atrodas 14. vietā.

Sarakstā, kurā apkopoti dati par 175 valstīm, pirmās 14 vietas ieņem Eiropas valstis - pirmajās vietās ir Dānija, Somija un Īrija, Igaunija - sestajā, Lietuva - 10., bet Latvija - 14.vietā.

Eiropas pozīcijas kopumā ir pasliktinājušās, turklāt Francija un Itālija sarakstā ieņem zemākas pozīcijas nekā vairākas Āfrikas tā dēvētās "jaunās demokrātijas".

"Eiropai vajadzētu būt paraugam pilsoniskās brīvības jomā. Kā gan var nosodīt pilsonisko brīvību pārkāpumus ārzemēs, ja jūs pašu mājās neuzvedaties nevainojami?" vaicā RSF ģenerālsekretārs Žans Frasuā Žilārs.

Latvijas pozīcijas indeksā ir nedaudz pasliktinājušās: 2006.gadā Latvija dalīja 10.-13.vietu, 2007.gadā Latvija kopā ar Nīderlandi sarakstā dalīja 12.vietu, bet pērn Latvija atradās pat 7.vietā.

Savukārt Francija ir 43., Slovākija - 44., bet Itālija - 49.vietā. RSF indeksā šo valstu rādītāji, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pasliktinājušies attiecīgi par astoņām, 37 un piecām vietām.

Šogad Francija atrodas starp Surinamu un Kaboverdi. Labākas pozīcijās ir Gana, Mali un Dienvidāfrika.

Francijā situācija pasliktinājusies, ņemot vērā, ka pret "žurnālistiem uzsākta izmeklēšana, veikti aresti, medijos notikušas kratīšanas, turklāt politiķi, arī prezidents Nikolā Sarkozī, iejaucas mediju darbā", norāda RSF pārstāvji.

Itālijā, Spānijā un Horvātijā žurnālistu darbs joprojām saistīts ar fiziskas izrēķināšanās draudiem, teikts ziņojumā, kur arī atgādināts, ka pagājušā gada 23.oktobrī bumbas sprādzienā dzīvību zaudēja Horvātijas nedēļas izdevuma "Nacional" īpašnieks un mārketinga direktors.

"Tomēr galvenos draudus, visnopietnākos plašākā laika perspektīvā, rada jaunie likumi. Daudzi kopš 2008.gada septembra pieņemtie likumi apdraud žurnālista darbu," uzskata ziņojuma autori.

Grūti laiki žurnālistiem ir bijuši Izraēlā - situācija tur vairs netiek uzskatīta par vislabāko Tuvo Austrumu reģionā. RSF sarakstā tā ir nokritusies par 47 vietām un tagad ieņem 93. vietu. No šī reģiona valstīm situācija Libānā, Kuveitā un Apvienotajos Arābu Emirātos ir labāka, uzskata ziņojuma autori.

Baltkrievija RSF sarakstā ieņem 151., bet Krievija - 153.vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!