Foto: AP/Scanpix

Zviedrijas prokurori ceturtdien paziņoja, ka noilguma dēļ pret tīmekļa medija "WikiLeaks" dibinātāju Džulienu Asanžu pārtraukuši daļu izmeklēšanas par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm.

Pēc pieciem gadiem divām no četrām apsūdzībām pret Asanžu ir iestājies noilgums.

"Tā kā tagad par noteiktiem pārkāpumiem ir iestājies noilgums, man ir pienākums pārtraukt daļu izmeklēšanas," pavēstīja prokurore Marianne Nī.

Noilgums iestājies par apsūdzībām seksuālā uzbrukumā un varmācībā. 18.augustā iestāsies noilgums apsūdzībā par seksuālu varmācību.

Tomēr Asanžam joprojām spēkā paliek visnopietnākā apsūdzība par izvarošanu, kurai noilgums ir desmit gadi un kas attiecīgi iestāsies 2020. gadā.

Lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, Asanžs kopš 2012. gada jūlija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Asanžs uzskata, ka izdošana Zviedrijai novedīs pie viņa nodošanas ASV, kur būs jāstājas tiesas priekšā par "WikiLeaks" publicētajiem slepenajiem ASV militārajiem un diplomātijas dokumentiem.

2010. gadā "WikiLeaks" pārsteidza pasauli, publiskojot simtiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu par karu Irākā un Afganistānā, kā arī lielu daudzumu diplomātisko vēstuļu, kas apkaunoja daudzas valdības visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!