Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes Apelācijas tiesu tiesneši trešdien paziņojuši, ka sāk streiku, protestējot pret prezidenta Mohameda Mursi dekrētu par savu pilnvaru paplašināšanu. Tiesneši streiku turpināšot tik ilgi, kamēr dekrēts netiks atcelts, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pagājušajā ceturtdienā pieņemtais dekrēts paredz, ka tiesa nevar pārsūdzēt nevienu Mursi pieņemto lēmumu kopš viņa stāšanās amatā līdz jaunās konstitūcijas izveidei. Savukārt konstitūciju izstrādājošajiem orgāniem ir piešķirta imunitāte pret tiesas lēmumiem, kas paredzētu tās atlaist.

Šis lēmums izraisīja plašu sabiedrības neapmierinātību un protestus, kamēr Mursi atbalstītāji norāda, ka šis solis bija nepieciešams "revolūcijas ieguvumu" nosargāšanai pret bijušā prezidenta Hosni Mubaraka tiesu sistēmu.

Pirmdien vakarā, tiekoties ar tiesnešiem Mursi piekrita viņu priekšlikumam ierobežot konstitucionālo dekrētu par prezidenta pilnvaru paplašināšanu. Mursi uzsvēra, ka dekrēts attiecas tikai uz "viņa suverēnās varas" jautājumiem un ka tam ir pagaidu raksturs. Prezidents arī apliecināja, ka viņš respektē tiesu varas neatkarību. Tomēr tiesneši norāda, ka vēlas lai dekrēts tiksu atcelts pilnībā, skaidro BBC.

Protestētāji, kas kopš pagājušās nedēļas izgājušie ielās, uzskata, ka Mursi un viņa pārstāvētā partija Musulmaņu brālība ir "nolaupījusi revolūciju". Vairākās Ēģiptes pilsētās notiek protesti un uzbrukumu Musulmaņu brālības birojiem.

Musulmaņu brālība rīko Mursi atbalstītāju akcijas un apgalvo, ka vajadzības gadījumā var izvest ielās miljonus. Brālība aicina uz plašām demonstrācijām Mursi atbalstam sestdien.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Ēģiptes prezidents Mohammads Mursi 22. novembrī  parakstīja konstitucionālu dekrētu, piešķirot sev lielākas pilnvaras.

Dekrēts noteic, ka konstitucionālajai asamblejai, kas pašlaik izstrādā jaunu konstitūciju, un parlamenta augšpalātai ir imunitāte pret tiesas lēmumiem, kas paredzētu tās atlaist. Pašlaik tiesas izskata vairākas prasības atlaist šīs institūcijas, kurās dominē Mursi sabiedrotie islāmisti.

Vēl Ēģiptes prezidenta dekrētā teikts, ka nevienu no lēmumiem, kuru viņš ir pieņēmis kopš stāšanās amatā jūnijā līdz jaunās konstitūcijas pieņemšanai, nevar pārsūdzēt tiesā.

Mursi arī parakstījis rīkojumu ar kuru atceļ no amata ģenerālprokuroru Abdelmegidu Mahmudu, kuru viņam neizdevās atlaist pagājušajā mēnesī. Rīkojums noteic, ka ģenerālprokurors nevar būt amatā ilgāk par četriem gadiem, savukārt Mahmuds ir amatā jau teju desmit gadu. Ēģiptes prezidents par jauno ģenerālprokuroru iecēlis Talaatu Ibrahimu Abdallāhu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!