Foto: AP/Scanpix
Vismaz 31 cilvēks gājis bojā sprādzienos pārsvarā šiītu musulmaņu apdzīvotās Kerbelas un Hillas pilsētās uz dienvidiem no galvaspilsētas Bagdādes, atsaucoties uz amatpersonām, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Divi sprādzieni notikuši cilvēku pilnajā Hillas komerciālajā rajonā. Sākumā sprāgusi ielas malā novietota bumba, bet pēc brīža, kad notikuma vietā ieradušies glābēji, automašīnā ievietots spridzeklis. Bojā gājuši vismaz 26 cilvēki, kuru skaitā divas sievietes, trīs bērni, divi mediķi un civilās aizsardzības darbinieks.

Aculiecinieki stāsta, ka drošības spēki pēc sprādzieniem pilsētā izveidojuši kontrolpunktus.

Kerbelā, uz kuru katru gadu Ašuras svētku laikā dodas svētceļnieki, pie vieniem no pilsētas vārtiem sprādzis automašīnā ievietots spridzeklis. Bojā gājuši pieci civiliedzīvotāji, bet starp vairāk nekā 20 ievainotajiem ir arī policisti, vēsta aģentūra AP.

Līdzīgu uzbrukumu skaita pieaugums pēdējā laikā vieš bažas par sektantisku konfliktu atgriešanos, kādi uzliesmoja nākamajos gados pēc ASV spēku invāzijas 2003. gadā, norāda BBC.

Vardarbībā Irākā kopš tās augstākā punkta 2006. un 2007. gadā ir mazinājusies, bet joprojām terorakti valstī ir bieža parādība. Uzbrukumu mērķis parasti ir šiītu musulmaņi, bet organizatori – radikālo sunnītu islāmistu kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!