Foto: AFP/Scanpix
Pret Ukrainas valdības bijušo vadītāju Jūliju Timošenko atsākta četru krimināllietu izmeklēšana, kas tika pārtraukta 2000. gadu sākumā, pirmdien informē aģentūra "Interfax".

Visās izmeklējamās epizodēs tiek pārbaudīta Timošenko darbība kompānijas "Jedinije Energetičeskije Sistemi Ukraini" (JESU) (Ukrainas vienotās enerģētiskas sistēmas) vadībā.

Viena no lietām ir par JESU parādu Krievijas Aizsardzības ministrijai, runa ir par vairākiem miljoniem dolāru. Timošenko tiek vainota arī dabasgāzes kontrabandā, nodokļu nemaksāšanā un korupcijā. Ģenerālprokuratūra gan nemin, kuras no vecajām lietām ir atsākts izmeklēt.

Ekspremjere savu vainu šajās apsūdzībās noliedz.

Jau vēstīts, ka 2005. gadā Ukrainas Augstākā tiesa atzina par likumīgu iepriekš pret Timošenko ierosināto krimināllietu slēgšanu. 

Kā ziņots, prokuratūra uzskata, ka  Timošenko kopā ar Ukrainas bijušo Ukrainas premjerministru Pāvelu Lazarenko esot gatavojušies izsaimniekot budžeta līdzekļus.

 Apsūdzības saistītas ar Ukrainas Drošības dienesta ierosināto krimināllietu par Timošenko savulaik vadītās korporācijas "Ukrainas vienotās enerģētikas sistēmas".

Izmeklēšana apsūdz Timošenko par Ukrainas valsts budžeta līdzekļu izmantošanu  parāda Krievijas Aizsardzības ministrijai trīs miljardu 233 miljonu 254 tūkstošu 250 grivnu (206,4 miljoni latu) apmērā atmaksāšanai.

Kā paziņojis Drošības dienesta pārstāvis  Ivans Derevjanko,   Timošenko, būdama kompānijas  prezidente un faktiskā īpašniece, visticamāk, vienojās ar toreizējo Ukrainas premjerministru Lazarenko un "mēģināja izšķiest Ukrainas valsts budžeta līdzekļus īpaši lielā apmērā, nododot Ukrainas valdības rokās privātā uzņēmuma saistības pret Krievijas Aizsardzības ministriju".

Par šiem noziegumiem Timošenko 12.oktobrī izvirzītas apsūdzības un turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Ekspremjere šos apvainojumus iepriekš atzinusi par safabricētiem.

Kā ziņots, Timošenko par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, slēdzot valstij neizdevīgus dabasgāzes piegāžu līgumus ar Krieviju, tika piespriests septiņu gadu cietumsods .

Timošenko, kas ir opozīcijā Janukoviča pārstāvētajiem politiskajiems spēkiem, pastāvīgi  uzsvēra, ka prāva esot politiska izrēķināšanās. Viņa pat norādīja , ka spriedums nākot no Janukoviča nevis no tiesneša.

Iepriekš Ukrainas parlaments noraidīja Timošenko vadītās partijas "Tēvzeme" deputātu ierosinājumu - dekriminalizēt pantu pēc kura sodīja ekspremjeri.

Novērotāji atzīst, ka tagad valdošā koalīcija ar Janukoviču priekšgalā varētu mainīt nostāju un, kad jau panākta pretinieka diskreditācija, mainīt likumu, lai reāls cietumsods Timošenko nav jāizcieš.

Jau vēstīts, ka vilšanos par spriedumu paudusi Brisele un vairākas ES dalībvalstis. Tiek norādīts, ka Ukrainas un ES attiecības pasliktināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!