Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēc Bukarestes iebildumiem pret rumāņu kandidāti Eiropas Komisija (EK) uzsvērusi, ka pret visiem prokuroriem, kas pretendē uz Eiropas Prokuratūras (EPPO) vadītāja amatu, jāizturas taisnīgi.

Rumānijas tieslietu ministrs Tudorels Toaders ir paziņojis, ka kategoriski iebilst pret bijušās Rumānijas Nacionālās pretkorupcijas direkcijas (DNA) galvenās prokurores Lauras Kodrucas Keveši (attēlā) kļūšanu par EPPO vadītāju.

Ministrs vēstulē Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tieslietu ministriem apsūdzējis Keveši par "slepenu un nedemokrātisku vienošanos" slēgšanu ar izlūkdienestu korupcijas un nacionālās drošības izmeklēšanu ietvaros. Keveši 4. februārī tika atzīta par vēlamāko kandidāti EPPO vadītāja amatam, kam izvirzīts arī Žans Fransuā Bonērs no Francijas un Andress Riters no Vācijas.

EK preses pārstāvis Margaritis Shins sacīja, ka EK uzmanīgi seko līdzi šai lietai, un uzsvēra, ka svarīgi, lai attieksme pret visiem kandidātiem būtu taisnīga.

Toaders, kurš ir kreisās Sociāldemokrātiskās partijas (PSD) biedrs, pirms aptuveni gada sāka procedūru, lai atceltu Keveši no amata DNA. Ministrs paziņoja, ka Keveši ir pārkāpusi konstitūciju un ir kaitējusi Rumānijas tēlam ārzemēs, kritizējot pretrunīgi vērtētās reformas tiesu sistēmā. Keveši tika atlaista pagājušajā vasarā pēc mēnešiem ilgas stīvēšanās starp valdību un Rumānijas prezidentu Klausu Johannisu, kurš piekāpās un akceptēja Keveši atstādināšanu tikai pēc Konstitucionālās tiesas lēmuma.

Strādājot DNA, Keveši izpelnījās atzinību par drosmīgajiem centieniem izskaust korupciju, kas ir viena no Rumānijas lielākajām problēmām.

Valdības centieni atcelt vairākus pretkorupcijas pasākumus un anulēt notiesājošos spriedumus vairākām personām raisīja aizdomas, ka tas viss tiek darīts, lai attaisnotu Sociāldemokrātiskās partijas priekšsēdētāju Liviu Dragneju, kas notiesāts par krāpšanos vēlēšanās un tādēļ nevar ieņemt premjera amatu. Kādā citā lietā Dragneja ir apsūdzēts arī korupcijā.

Valdības attieksme pret tiesu sistēmu kopumā un Keveši izprovocēja masu protestus pagājušajā un aizpagājušajā gadā. Kulmināciju protesta kustība piedzīvoja 2018.gada 10.augustā, kad Bukarestes ielās pret korupciju protestēja 100 000 cilvēkus. Policija izmantoja spēku pret protestētājiem.

Keveši decembrī vērsās ar sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, apgalvojot, ka viņas atlaišana bijusi pretlikumīga.

Keveši kā DNA galvenā prokurore pēdējos gados palīdzēja saukt pie atbildības daudzus korumpētus ierēdņus, tādejādi iemantojot ietekmīgus ienaidniekus. Viņa trešdien atklāja, ka Rumānijas prokuratūra veic pret viņu izmeklēšanu par iespējamo korupciju un amata pārkāpumiem. Keveši noliedza, ka būtu darījusi ko pretlikumīgu. Viņa sacīja, ka piektdien dosies uz Briseli, kur Eiropas Parlamentā (EP) tiks spriests par EPPO vadītāja amatu.

Eiropas Prokuratūru (EPPO) 2017. gadā nodibināja 22 no 28 ES valstīm, tostarp Rumānija, un plānots, ka birojs darbu sāks līdz 2020. gada beigām.

Gala lēmumu par jauno ES prokuroru bloka dalībvalstis pieņems februāra beigās. Ar vienas valsts veto nepietiek, lai izraudzīto kandidātu noraidītu. Pēc tam tiks rīkots balsojums Eiropas Parlamentā.

Rumānijas prezidents šodien pauda bažas par notikumu attīstību, uzsverot, ka izmeklēšanas pret prokuroriem un tiesnešiem nedrīkst tikt izmantotas kā politisks instruments vai līdzeklis prokuroru iebiedēšanai. Prezidents aicināja stingri ievērot likumu Keveši lietā un ātri viest skaidrību. Keveši atzina, kas acīmredzami kāds cenšas nepieļaut viņas stāšanos EPPO vadītāja amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!