Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV, Dienvidkoreja un Japāna otrdien apliecināja, ka tiks izskatīti visi rīcības varianti pret Ziemeļkoreju, arī prettriecieni, šo nostāju paužot saistībā ar Phenjanas bezprecedenta vēriena raķešu izmēģinājumiem, kas ievērojami palielinājuši spriedzi reģionā.

Raķešu izmēģinājumu vidū, kas izraisījuši spriedzi, ir arī pagājušajā mēnesī veiktais Phenjanas vismodernākās starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājums, kad raķete pārlidoja "de facto" robežai un nogāzās netālu no Dienvidkorejas ūdeņiem, kas bija kopš Korejas kara laikiem nepieredzēts notikums.

ASV īpašajam pārstāvim Ziemeļkorejas jautājumos Sunam Kimam nule kā Džakartā, Indonēzijā, bija sarunas ar Dienvidkorejas kolēģi Kimu Gunnu un Japānas Ārlietu ministrijas amatpersonu Takehiro Funakosi.

Kā sarunās brīdināja diplomāti, Phenjana ir drauds reģiona drošībai.

"Mēs izvērtēsim visus variantus, arī prettrieciena iespējas," sacīja Japānas Ārlietu ministrijas Āzijas un Okeānijas lietu biroja vadītājs Funakosi.

Sarunas šādā formātā šogad jau notikušas Tokijā un Seulā. Tikšanās Džakartā notika ASV vēstniecībā, kur Suns Kims ir vēstnieks.

Diplomāti apņemšanos pauda pēc tam, kad viņu pārstāvētās valstis bija noteikušas sankcijas Ziemeļkorejas amatpersonām un organizācijām, lai sodītu Kima Čenuna režīmu par Phenjanas bruņojuma izmēģinājuma vilni.

Phenjanas raķešu izmēģinājumu dēļ pastiprinājusies Vašingtonas, Seulas un Tokijas sadarbība drošības jomā, norādīja Funakosi.

"Mēs mudinām Ziemeļkoreju nopietni reaģēt uz mūsu aicinājumiem uz dialogu. Mūsu apņemšanās attiecībā un denuklearizāciju paliks nemainīga," sacīja Japānas diplomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!