Pastiprinoties ASV vadītajai pretterorisma kampaņai, 25 valstīs ir apcietināti gandrīz 150 cilvēku, kurus tur aizdomās kā teroristus vai to atbalstītājus, pirmdien paziņoja ASV prezidents Džordžs Bušs.
"Mēs atrodam [Osamas bin Ladena] organizācijas "Al Qaeda" locekļus .. un lēnām, bet droši nododam viņus tiesai," sacīja prezidents, uzrunājot Federālās ārkārtas situāciju vadības aģentūras darbiniekus.

Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) amatpersonas apstiprināja, ka FIB ir apcietinājis vai aizturējis 480 privātpersonas, izmeklējot 11.septembra terora aktus pret Pasaules tirdzniecības centru Ņujorkā un Pentagonu pie Vašingtonas, kuros gājuši bojā vai pazuduši 5,7 tūkstoši cilvēku.

Bušs arī paziņoja, ka nedēļas nogalē ārzemēs apcietināts Zaīds Abdellatifs Masuds al Safarini, kurš Pakistānā bija notiesāts par aviosabiedrības "PanAmerican" lidmašīnas nolaupīšanu 1986.gadā, kuras laikā tika nogalināti divi amerikāņi.

ASV Tieslietu ministrijas pārstāvis informēja, ka Safarini Pakistānā apcietinājuši FIB darbinieki neilgi pēc tam, kad viņš piektdien tika atbrīvots no cietuma. Viņš tiks tiesāts Vašingtonā, un notiesāšanas gadījumā viņam draud nāvessods vai mūža ieslodzījums.

Tomēr Bušs uzsvēra, ka nav nekas zināms par jebkādiem Safarini sakariem ar "Al Qaeda", kuras vadītājs Osama bin Ladens tiek uzskatīts par 11.septembra terora aktu organizētāju.

Likumsargāšanas un izlūkošanas iestādes pirmdien izmeklēja ziņas, ka divas dienas pirms šiem terora aktiem, kuros izmantotas nolaupītas lidmašīnas, trīs no nolaupīšanā aizdomās turētajiem - Muhammeds Ata, Marvans al Šehi un Valīds al Šehri - katrs nosūtījuši 5000 ASV dolārus kādam saūdarābam Apvienotajos Arābu Emirātos, kurš pēc naudas saņemšanas ātri aizbraucis uz Pakistānu.

Šie naudas pārvedumi, kas veikti firmas "Western Union" filiālēs Mērilendas štata Lorelas pilsētā, acīmredzot ir terora aktu sagatavošanā izmantoto līdzekļu pārpalikums. Tie tika adresēti senam bin Ladena partnerim Mustafam Ahmedam.

Bušs sacīja, ka izmeklētājiem, izsekojot teroristu naudas līdzekļu maršrutu, ir izdevies atrast un iesaldēt sešus miljonus dolāru banku kontos, kas saistīti ar teroristisku darbību. "Mēs esam iesaldējuši 30 "Al Qaeda" kontus ASV un 20 tās kontus ārvalstīs, un esam tikai sākuši," sacīja prezidents.

Vācijā policija ir sākusi nopratināt ap 20 studentu Hamburgas - Harburgas Tehniskajā Universitātē. Vācijas izmeklētāji arī izskata datoru datubāzes, meklējot aizdomās turētos.

Eiropas izmeklētāji meklē 14 Afganistānā apmācītus lidmašīnu pilotus, kas dienējuši "Taleban" gaisa spēkos vai ir saistīti ar bin Ladenu. Ir iespējams, ka viņi ceļo ar viltotām ASV pasēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!