Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Romas Katoļu baznīcas priesteri nevar dot svētību viendzimuma savienībām, pirmdien publiskotā spriedumā norādīja Vatikāna doktrīnas jautājumu birojs, skaidrojot, ka šādas svētības došana "nav likumīga".

Baznīcai ir jābūt pretimnākošai pret homoseksuāliem cilvēkiem, izturoties ar "cieņu, līdzcietību un jūtīgumu" pret viņiem, tomēr ne pret viņu savienībām, teikts spriedumā.

Atbilstoši katoļu mācībai vīrieša un sievietes laulība ir daļa no Dieva plāna, un, tā kā homoseksuāļu savienības nav domātas kā šī plāna daļa, baznīca tās nevar svētīt.

Vatikāna Ticības doktrīnas kongregācija (CDF) nākusi klajā ar šo spriedumu, atbildot uz jautājumu, ko uzdevuši vairāki mācītāji un draudzes, kas vēlas izrādīt lielāku pretimnākšanu homoseksuāliem pāriem un būt iekļaujošākas.

Viendzimuma pāru svētīšana kļuvusi par zīmi iekļaujošākai baznīcai, un Vatikāns paziņojumā norādīja, ka šādus projektus bieži vien "motivē patiesa vēlēšanās nākt pretim homoseksuāliem cilvēkiem un viņus atbalstīt", un palīdzēt viņiem augt ticībā.

Kā atzina ASV bāzētās katoļu homoseksuāļu atbalsta organizācijas "New Ways Ministry" vadītājs Frensiss DeBernardo, CDF atbilde "nav pārsteigums, tomēr rada vilšanos".

"Priesteri un draudzes" jau šobrīd veic šādus svētīšanas rituālus, sacīja DeBernardo, piebilstot, ka katoļi "turpinās rast radošus veidus, kā svētīt pārus, kurus viņi mīl un atbalsta", un ka "katoļu laji iesaistīties un veiks paši savus rituālus, izrādīs žestus un paudīs atbalsta vārdus".

Pāvests iepriekš norādījis, ka homoseksuāliem pāriem ir jānodrošina juridiska aizsardzība, tomēr tikai civilajā sfērā, un viņš turpina iestāties pret homoseksuālu pāru laulībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!